Crea sito
POLJOPRIVREDAVESTI

Poljoprivrednici iz Velikog Gradišta u poseti Veroni

Poljoprivrednici opštine Veliko Gradište do sada su imali priliku da prisustvuju sajmovima poljoprivrede u Grčkoj i Mađarskoj, a sada i jednom od najvećih i najkvalitenijih u Evropi – Međunarodnom sajmu poljoprivredne mehanizacije i stočarstva „Fieragricola“ u italijanskom gradu Veroni.

poljoprivrednici-iz-velikog-gradista-u-poseti-veroni

Na sajmu, koji je trajao od 6. do 9. februara, učešće je uzelo preko 1.200 izlagača iz 22. države. Ove godine fokus je bio na održivoj poljoprivredi u zaštiti životne sredine i ekonomskom prosperitetu poljoprivrede. Ovaj sajam spada u red međunarodnih manifestacija u Evropi koja obezbeđuje kompletnu ponudu tehnologija i proizvoda u sektorima kao što su poljoprivredni inženjering, uzgoj životinja, agro-materijal, obnovljive energije i usluga za poljoprivredu.

Neposredan kontakt poljoprivrednih proizvođača s najnovijim dostignućima u svim oblastima poljoprivredne proizvodnje nezamenljiv je u poslu kojim se bave i ujedno predstavlja odličnu priliku za upoznavanje sa najsavremenijim tehnologijama, sticanje novih znanja i unapređenje poslovanja.

U opštini Veliko Gradište najveći poljoprivredni proizvođači su meštani sela Kurjače, Sirakovo, Desine i Makce. Najveće interesovanje pokazali su za traktore od 120-150 konjskih snaga budući da su obradive površine kojima raspolažu u proseku veličine 100 hektara. Kako su najzastupljenije poljoprivredne kulture pšenica, suncokret i kukuruz pažnju je, između ostalog, privukla i pokretna sušara za zrnastu robu kapaciteta od 10 tona i vrednosti 22.000 evra. Prodavac će sušaru kupcu dopremiti na kućnu adresu što je veliki korak u poslovanju u ovoj oblasti. Inače, naši posetioci su kao postojeći problem istakli niske cene svojih proizvoda i malu kupovnu moć kao ograničavajući faktor zbog čega im većina mehanizacije ostaje još uvek nedostupna.

Poljoprivrednici iz opštine Veliko Gradište posetu sajmu su i ovaj put ocenili kao veoma uspešnu i korisnu za dalju proizvodnju. Uz neprocenjiva iskustva sa sajma i međusobnu razmenu utisaka, od turističkog vodiča imali su prilike da čuju korisne savete o načinu vođenja poljoprivrede u pokrajini Veneto, pa i čitavoj Italiji, vredne 250 milijardi evra i jedne od najjačih u Evropi. Ujedno, tokom putovanja videli su i kako izgledaju neke od brojnih površina pod zasadom sa usavršenim sistemom navodnjavanja što je mnoge podstaklo na planiranje buduće proizvodnje u tom smeru.

TPKNEWS

Related Articles

Close