Crea sito
HRONIKALOKALNE VESTI

Milošević amnestirao ubice Ranka Rubežića

Svojevremeno se Radmilo Bogdanović „jadao“ kako ga je, u vreme dok je bio ministar policije, lično Slobodan zamolio da mu pronađe policajca iz Požarevca koji bi obezbeđivao sina Marka.

Slobodan Milošević sa sinom Markom i Ranko Rubežić sa ocem

– Uradio sam kako je to predsednik od mene tražio, i pronašao policajca u Požarevcu za taj posao, ali se on meni ubrzo posle toga javlja i kaže kako Marko može da se brine o sebi i kako mu on nije potreban – žalio se Bogdanović.

I umesto policajca, Marka su po gradu pratili neki drugi momci koji nisu imali nikakve veze s policijom, ali koji su bili hrabri i jaki, poštovani u onom drugom svetu – svetu ulice.


Knjiga Predraga Jeremića na kioscima u Srbiji pojaviće se
9. juna

Vremenom, Markovi prijatelji, uvereni da im predsednikov sin bezgranično veruje – zatražili su jednu „malu“ uslugu. Da ubedi „ćaleta“ da pomogne njihovim drugarima koji leže u Zabeli zbog ubistva Rubežića!
– Ne znam, ali pitaću tatu – odgovorio im je Marko. I zaista, posle nekoliko dana, Marko im je saopštio kako je razgovarao sa ocem i kako je rekao da će videti šta se po zakonu može učiniti za prijatelje njegovog druga.
Robija ubicama Rubežića je skraćena. Pronađena je „rupa u zakonu“… Teško je opisati kako su se osećali kad su saznali da će uskoro na slobodu.

 

Danima su svog prijatelja i spasioca molili da ubedi Marka da ih Slobodan lično primi! Samo na pet minuta…
Kakva je to bila radost kada im je Markov prijatelj i njihov drug saopštio da će ipak videti Slobodana…

 

Ubicama po 15 godina

Za ubistvo Ranka Rubežića 1984. godine ispred zgrada poznatijih pod imenom Kapije Beograda na Konjarniku, pravosnažno su osuđeni na po 15 godina zatvora Dragan Popović Dadilja ili Pop i Dragan Vujisić Vuja, dok su druga dvojica učesnika Boris Petkov i Bojan Petrović u kasnijim razdvojenim sudskim postupcima osuđeni na po pet godina zatvora. Popović i Vujisić su se odmah posle ubistva Rubežića predali policiji, dok je Petkov bio u bekstvu, a Bojan Petrović nešto kasnije takođe je uhapšen…
Popović i Vujisić su do amnestije odležali više od polovine kazne.

Vreme lepo, rana jesen, toplo. Ulazeći u dvorište, odmah su za stolom ugledali Slobodana kako prelistava „Politiku“. Promatrao ih je dok su u pratnji Marka prilazili njegovom stolu.
– Tata, ovo su oni koji su hteli da te vide, da ti se zahvale – prvi se oglasio Marko.
– Dobro, dobro, sine, znam, nije bilo potrebe, ali ajde… – odgovorio je Sloba, dok su sva trojica ponaosob prilazili da se s njim i lično pozdrave.

Izvor: Blic

Related Articles

Close