Crea sito
DOGAĐAJILOKALNE VESTI

Veliko Gradište: PRIPREMA ZA ALASKE VEČERI 2014.

Čorba kao tradicionalno jelo gotovo da je sastavni deo mnogih trpeza i u zavisnosti od čega se i kako se kuva može biti pileća, bela, sa zaprškom ili bez, kisela i td. 

Kao svojevrsni specijalitet je riblja čorba, koja se manje ili više u po nečemu razlikuje u zavisnosti od sredine do sredine, ili od kuvara do kuvara. 

Posebno je atraktivna takozvana Alaska čorba. Alasi su je spremali na obali pokraj reke, u predahu između zabavljanja i vađenja mreža, u početku uz korišćenje same Dunavske vode. Kulinarsko umeće Alasa ostalo je kao specijalitet u mnogim mestima. Pod različitim imenima poznate su i brojne manifestacije koje u osnovi imaju takmičenje u pripremanju najukusnije riblje čorbe. 
U svom evolutivnom razvoju poznate su različite varijante ovih čorbi. U nekim mestima, zbog prekomerne upotrebe zaprške i paprike, teško ih je razlikovati od paprikaša i gulaša.


Naša je prevashodna želja i cilj da oživimo i negujemo upravo kuvanje tradicionalne Alaske čorbe, što podrazumeva umerenu upotrebu začina, masnoće, paprike, bez zaprške. Stoga ukazujemo na važnu naznaku da tražimo najbolju ALASKU ČORBU U KOJOJ ĆE DOMINIRATI UKUS RIBE a ne brašna, ljutine, vegete, kiselina i dr.

PRAVILA TAKMIČENjA

Takmičenje je pojedinačno- bez pomoćnika. To podrazumeva da sve pripremne radnje (nameštanje kotlića, loženje vatre, dodavanje ribe i začina i sl.) obavlja samo takmičar.
Kuvanje je u sopstvenom kotliću. Postavljanje kotlića traje od 15 do 17 časova, kuvanje čorbe traje od 17 do 19 časova. Takmičenje počinje i završava se na znak pištaljke komesara takmičenja. Po završetku takmičenja, volonteri dolaze da uzmu uzorak čorbe i ne otvoreni koverat sa takmičarskim brojem i odnose žiriju. 
Žiri je sastavljen od eminentnih ljudi iz sveta ugostiteljstva i broji 5 članova. Bodovaće se izgled, ukus, boja, gustina i zaljućenost svake čorbe. 
Posebno upozorenje takmičarima: Obratiti pažnju na mere bezbednosti- zaštita od požara, očuvanje zelenila, sportski duh bez uništavanja infrastrukture. Za sva pitanja i nedoumice u parku će se nalaziti volonteri i predstavnici TO Veliko Gradište.

Izvor: TOVG

Related Articles

Close