Crea sito
DOGAĐAJILOKALNE VESTIVESTI

Požarevac: Tesno za 22.000 automobila

Nema dovoljno mesta gde bi Požarevljani ostavljali svoja vozila, javna garaža tek u najavi. Grad nije centralnu zonu pretvorio u pešačku, što je planirano od 1989. godine.

Požarevac ima 22.000 registrovanih automobila, za koje nema dovoljno parking-mesta u gradu, pa je neophodna izgradnja javne garaže. Zbog toga je preduzeće Parking servis izradilo elaborat o opravdanosti izgradnje takvog objekta i predalo ga na razmatranje nadležnim gradskim službama.

– Reč je o javnoj montažnoj garaži koja predstavlja veliku investiciju, ali je neophodna. Nadamo se da će se realizacija ovog projekta pokrenuti od 2016. – rekla je Verica Savić, direktorka JP Parking servis.

U Požarevcu postoji pet zatvorenih parkinga, pored zgrade nekadašnje robne kuće Beograd u Sinđelićevoj ulici, kod zelene pijace Krug, preko puta hotela Dunav, pored Osnovnog suda i kod Centra za kulturu, sa ukupno 308 mesta za automobile. Još 906 mesta, od čega je 11 za vozače sa invaliditetom, nalaze se na uličnim parkinzima, u prvoj i drugoj zoni. Ukupno vlasnici 22.000 automobila na raspolaganju u gradu imaju tek 1.214 parking mesta, što je nedovoljno.

Ideja o gradnji javnih garaža u Požarevcu postoji već nekoliko godina, jer je i ranije bilo jasno da postojeći parkinzi nisu dovoljni za vozila njegovih stanovnika, niti za vozače koji dolaze sa strane. Još 2010. gradske vlasti su najavile da će u centru grada biti izgrađene tri spratne garaže i to ne samo zbog velikog broja vozila i zauzeća trotoara, već i zbog pretvaranja centralnog dela u pešačku zonu.

ULAGANjA NAREDNE godine Parking servis planira da uloži dva miliona dinara u uređenje parkinga, što će obuhvatiti i obeležavanje hladnom plastikom koja traje tri godine, za razliku od klasične boje, čiji je rok trajanja tri meseca. Prethodna investicija, vredna milion dinara, bilo je uređenje zatvorenog parkinga u Sinđelićevoj ulici, pored zgrade nekadašnje robne kuće Beograd.

– Zbog formiranja pešačke zone planirana je izgradnja tri garaže, s tim što je našim detaljnim urbanističkim planom predviđen i njihov podzemni nivo. Međutim, kako je teško naći investitore za podzemnu gradnju zbog izuzetno visoke cene, opredelili smo se za rešenje da sve tri budu nadzemne, spratne – najavio je tadašnji gradonačelnik Miodrag Milosavljević, ali ta najava do danas nije realizovana.

Inače, Požarevac je jedan od retkih gradova u Srbiji koji centralnu zonu nije pretvorio u pešačku, iako je to bilo predviđeno još 1989. prema tadašnjem detaljnom urbanističkom planu.

Od 1. oktobra prošle godine Parking servis je obezbedio dva besplatna parking-mesta u Hajduk Veljkovoj ulici, u blizini Doma zdravlja, za roditelje koji svoje bebe dovode kod lekara.

ZAVRŠENA MESTA ZA HITNU POMOĆ

ISPRED zgrade Doma zdravlja u Požarevcu završena je gradnja parkinga za vozila službe Hitne pomoći. Na ovom prostoru ranije su se nalazila dva kioska i neuređen parking. Pošto su kiosci uklonjeni, na tom mestu napravljen je parking za četiri sanitetska vozila. U ove radove Dom zdravlja uložio je 400.000 dinara iz sopstvenih prihoda.

Izvor: Novosti

Related Articles

Close