Crea sito
DOGAĐAJILOKALNE VESTIVESTI

Bradarac: Održana tradicionalna 14. Svetosavska akademija u Bradarcu

Tradicionalna, 14. po redu Svetosavska akademija održana je danas u naselju Bradarac. Akademija se održava pod pokroviteljstvom grada Požarevca i uz blagoslov oca Simeona, igumana manastira Rukumija, i manastira Rukumija.

IMG_4796

U uvodnoj besedi, otac Simeon održao je tradicionalno predavanje o sv. Savi, njegovom životu, delima i značaju za Srbiju i Srbe. Kao najveći srpski prosvetitelj, sveti Sava je izdejstvovao nezavisnost srpske crkve, postavio njene temelje, i značajno uticao i na stvaranje srpske srednjevekovne države.

Otac Simeon
Otac Simeon

 

„Stvarajući srpsku crkvu, stvarao je uz to i srpsku državu i kulturu. Narodu srpskom on je dao hrišćansku dušu, koja nije propala sa propašću srednjevekovne države. Kao što se Gospod pripremao za propoved i učenje, tako se i sveti Sava pripremao na Svetoj gori da se vrati u svoj narod.

Ono što su Ćirilo i Metodije započeli i ostvarili, sveti Sava je zaokružio i zbog svega što je uradio nazvan je ravnoapostolnim. Pravoslavne crkve su i nacionalne, i za razliku od ostalih mi imamo svoje krsne slave koje moramo slaviti na skroman i duhovni način.

IMG_4793

Naša velika muka danas je neznanje. Treba se čuvati od greha, da bi mogli da napredujemo duhovno. A kada čovek ima duhovni mir i spokojstvo on može sve da postigne u životu. Zato se treba držati svetosavlja i moliti se svetome Savi“, rekao je između ostalog otac Simeon. On je govorio i o značaju hrišćanske vere u današnjim vremenima, kada je, kako je objasnio, više nego ikada neophodno pridržavati se hrišćanskih principa, učenja i vrlina kao što su ljubav, praštanje, pokajanje, vera, istina…
Na današnjoj Akademiji nastupili su crkveni hor „Sveti Dimitrije“ iz Beograda, Bojana i Nikola Stojković, brat i sestra koji sviraju gusle i harmoniku – pobednici serijala „Ja imam talenat“, glumac Miloš Krstović iz Kragujevca, kao i i članovi KUD-a Bradarac.

Izvor: Radio Požarevac

Related Articles

Close