Crea sito
DOGAĐAJILOKALNE VESTIVESTI

Kučevo: Uspešna lovna sezona i domaćinsko gazdovanje lovištem

Lovačko udruženje ,,Jelen’’ iz Kučeva postoji već 118. godina i jedno je od najstarih u Braničevskom okrugu.

sa sednice Skupstine LU Jelen Kucevo

Poseduje lovište koje je bogato divljom svinjom, fazanom, zecom, poljskom jarebicom, srnom i drugim vrstama divljači. Lovište ,,Vodeničko polje’’ je površine od 46.275 hektara, lovci su raspoređeni u 14 sekcija, a udruženje broji oko 350 članova, što je nešo više u odnosu na ranije godine.

Prošla lovna sezona bila je jedna od uspešnih, uneto je više tona zrnaste i kabaste hrane, kao i stočne soli, što je i dalo rezultate u porastu broja i kvalitetu divljači. Protekle lovne sezone odstreljeno je više desetina grla srneće divljači i divljih svinja, kao i nekoliko stotina fazana i prepelica.

srna

Udruženje je sa svojim sekcijama po naseljima, obavilo i obrađivanje njiva, zasejano je oko 15 hektara kukuruza i deteline kako bi se divljač prihranila i zadržala na teritoriji lovišta, tako da nije bilo štete na ratarskim usevima koji su vlasništvo građana.

sa sednice Skupstine LU Jelen Kucevoo

Na poslednjoj sednici Skupštine ovog Lovačkog udruženja u Kučevu usvojen je finansijski plan za lovnu 2015/2016. godinu kao i iznos godišnje članarine koja iznosi 13.000 dinara, za povlašćene različitih kategorija 9.000, žene 5.000 i podmladak 1.000 dinara.

sa sednice Skupstine LU Jelen Kucevo1

U ovoj godini planirane su akcije za smanjivanje broja štetočina – predatora i prihranu divljači u lovištu, prolećno brojanje divljači, edukacija lovaca, organizovanje polaganja ispita lovaca pripravnika, kao i realizacija programa lovnog turizma od kojih su i organizovanje komercijalnih hajki, pre svega na divlju svinju a u planu je i izgradnja više lovnotehničkih objekata među kojima i tople lovne čeke za lovce učesnike u lovnim akcijama i hajkama na divljač.

Izvor: Radio Pozarevac

Related Articles

Close