Crea sito
DOGAĐAJILOKALNE VESTIVESTI

Kostolac je i dalje pouzdan deo EPS-a

Proizvodno poslovni ciljevi Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ u ovoj godini i realizacija razvojnih projekata u ovoj godini bili su tema današnje redovne konferencije za novinare održane u kostolačkoj kompaniji. 

Direktor Goran Horvat govorio je o ugljarskom sektoru kao prioritetu u radu PD „TE – KO Kostolac“. On je istakao da je potrebno povećati proizvodnju otkrivke i vratiti ostale proizvodne parametre na PK „Drmno“ u okvire ostvarene u 2013. godini. Horvat je takođe rekao da će se u 2015. nastaviti sa realizacijom preostalih projekata iz prve faze kineskog kreditnog aranžmana – izgradnja novog postrojenja za odsumporavanje, kao i izgradnja nove pruge i luke.

Takođe se vrše završne pripreme za početak izgradnje novog termokapaciteta u Termoelektrani „Kostolac B“. Plan je da se u 2015. godini u četiri kostolačka termokapaciteta proizvede 6,4 milijardi kilovat – sati, a da se na PK „Drmno“ iskopa 42 miliona kubnih metara otkrivke i 9,2 miliona tona uglja. Ova godina u Elektroprivredi Srbije, po rečima Horvata, biće obeležena štednjom. U prilog tome govori i činjenica da je za funkcionisanje TE-KO Kostolac predviđeno 14 milijardi dinara, što je 30 odsto manje od prošlogodišnjih sredstava.

Sanacija posledica prošlogodišnjih poplava na PK „Drmno“ nastaviće se i u narednom periodu. Do sada su izvečene četiri, a u narednih mesec dana se očekuje, po rečima Zorana Miloševića, direktora Direkcije za proizvodnju uglja, da se iz mulja izvuku i osposobe za rad još dve mašine osnovne mehanizacije.
Planirani remonti u Termoelektrani „Kostolac A“ počinju uskoro, a kako je najavio Zoran Stanojević, direktor Direkcije za proizvodnju električne energije, pripreme za remont bloka A2, snage 210 megavata su u završnoj fazi.

Ponude za izgradnju pruge su dobijene i prema rečima Zorana Vukovića, direktora Direkcije za unapređenje proizvodnje, prepreme za realizaciju ovog projekta su u završnoj fazi. Vuković je podsetio i na završne radove na izgradnju Lamele 4, u kojoj će 36 stanova dobiti radnici PD „TE – KO Kostolac“.

Današnjoj konferenciji za novinare prisustvovao i Dragan Jovanović, izvršni direktor EPS-a za proizvodnju električne energije. On je istakao da nedavno revitalizovani blok B1 solidno radi, da je period garancijskih proba još uvek u toku, ali i da je značajan podatak da je prošle nedelje ovaj kapacitet dostigao snagu od 342 megavata, što je istorijski maksimum, iako je još pri izgradnji projektovan na snagu od 350 megavata. Bitno je istaći da je smanjen i stepen zagađenja radom bloka.

Jovanović je takođe rekao da se proces korporativizacije EPS-a nastavlja, a jedini cilj je da se reorganizacijom srpske energetske kompanije dođe do pozicije konkurentne na tržištu, što donosi sigurnost za zaposlene u Elektroprivredi Srbije, ali i otvara mogućnost otvaranja novih radnih mesta na pozicijama koje su u ovom trenutku deficitarne sa stručnim kadrovima.

Izvor: TE-KO Kostolac

Related Articles

Close