Crea sito
DOGAĐAJILOKALNE VESTIVESTIVLASI U SRBIJI

PETROVAC: U Ranovcu održana promocija knjige dečijih vlaških pesama “Pră valja Kăluculuj“!

Knjiga dečijih vlaških pesama “Pră valja Kăluculuj“ predstavljena javnosti. Zahvaljujući ovoj zbirci prastare dečije vlaške pesmice otrgnute su od zaborava.

ebranicevo - slika vesti

U Osnovnoj skoli „Jovan Šerbanovic“ u Ranovcu odrzana je promocija knjige dečijih vlaških pesama “Pră valja Kăluculuj“! Na promociji je biloviše od 150 prisutnih gostiju, nastavnika i direktora škola, narodni poslanik Slobodan Perić, predsednik opštine Radiša Dragojević, predsednik Skupštine opštine Petrovac na Mlavi Dušan Nedinić, kao i dierktorka biblioteke Danijela Božičković. Književno veče pozdravnim govorom otvorila je Vesna  Šubert , direktor škole u Ranovcu.

Vlasi ne mogu da se pohvale pisanim tekstovima. Njihova jačina su posmrtni hlebovi, nemušte melodije, „ubitačan“ ritam u kolu i orlane basne koje zrače neverovatnom energijom. Naslov knjige bi se slobodno mogao prevesti „Dolinom konjića“ ili možda baršunasitije: „Vilenskom dolinom“.

Prepis ove zbrike je jednostavan ali veoma sadržajan. Zapisivaći Istočne Srbije, Slavica Jović Kolerović, Dragomir Dragić, Filip Paunjelović, Dragan Stojanjelović i Vića Mitrović su se potrudili da po prvi put jedan takav tekst ugleda svetlost dana. Prastare dečje pesmice, su time otrgnute od zaborava i prenete na papir. Po prvi put su Vlasi Severoistočne Srbije dobili jednu takvu knjigu.

Ova zbirka obuhvata period od pevanja uspavanki nad kolevkom, izgovora prvih glasova deteta i cucaljki, pa do šaljivih pesmica kada dete uveliko uči maternji jezik i povezuje pojmove u celinu. Lepota ove zbirke jeste u njenoj izvornosti, čistoti i ona podseća na bistri planinski izvor gde je svaka reč kap prozirne, pitke vode koja, kada se popije, čisti i krepi dušu i telo.

Kroz ove stihove vraćamo se u vreme kada su se u porodici učili osnovni pojmovi o životu, prirodi, pojavama, a kod dece razvijao pravilan govor, mašta i pamćenje. Sve naravno na vlaškom! I to sa puno smisla, jer u početku svega beše smisao, pa tek onda pisana reč.

Vilenskom dolinom bilingualno pratili su nas Slavica Jović Kolerović, učiteljica u penziji iz Ranovca, primadona vlaške pesme i Stefan Radovanovic, najbolji vlaški frulaš iz Metovnice – Slavica šamanskim glasom i lepotom prastarih vlaških balada, Stefan uz gajde i frulu i melodije Homoljskih mitskih kodova. Snaga Slavicine pesme i Stefanove melodije budili su kod prisutnih osećaj da su se našli u one doline podzemnog sveta odakle je Orfej pokušao da izbavi Euridiku.

Uz Slavičin predivan pevački glas, jasnu dikciju kada je recitovala vlaške dečije pesme, i Stefanovu magičnu frulu, prisutni su napuštali sveru ovozemaljskog bitisanja i približavali se bošanskoj sferi. Njih dvoje su uspeli da nas poput pravih šamana vode kroz sve te nivoe raznih svetova Vlaha. Lajtmotiv knjige izgledao je ovako: Pră valja Kăluculuj, Vădzuj fata Guculuj. Ku śimpoanje, Ku zdrînboanje, Ku lauta dînăpoj, Akuš vinje pră la noj…

Izvor: eBraničevo

Related Articles

Close