Crea sito
DOGAĐAJILOKALNE VESTIVESTI

KUČEVO: Povratak Raičkovića i Žanke u Kučevo umetničkim projektom „Kučevo putem murala“

Studenti primenjenog slikarstva sa beogradskog FPU master rad brane slikajući murale na kučevačkim zgradama. Opština obezbedila 370.000 dinara, a investicija će se višestruko isplatiti.

 Studenti pored slike Stevana Raičkovića
Studenti pored slike Stevana Raičkovića

GRUPA mladih ljudi ovih dana vredno oslikava i ulepšava fasade u Kučevu. Reč je o šestoro devojaka i mladića koji su uspešno završili Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, na smeru primenjeno slikarstvo, i koji će uskoro odbraniti i svoje master radove. A ti radovi upravo su murali na kučevačkim zgradama, na kojima sa puno kreativnog i mladalačkog poleta rade: Marija Đokić (24) iz Užica, Dragana Marković (24) iz Smederevske Palanke, Neda Arizanović (24) iz Beograda, Vojislav Marković (27) iz Knjaževca, Bojan Veljković (23) iz Kučeva i Miloš Đuran (24) iz Beograda.

Ovaj nesvakidašnji umetnički projekat, pod nazivom „Kučevo putem murala“, zajedno sprovode Centar za kulturu „Veljko Dugošević“ i beogradski FPU, uz pokroviteljstvo Skupštine opštine Kučevo.

– Nas šestoro smo direktni izvođači radova, koje obavljamo volonterski, jer je to naš master rad, dok opština Kučevo daje finansijsku podršku i obezbeđuje sav materijal za rad. U početku je planirano oslikavanje na šest lokacija, ali će ih do kraja projekta biti i više – kaže, za „Novosti“, jedan od izvođača radova, master student Miloš Đuran.

Zamisao studenata da im završni master rad budu murali u Kučevu, koja se izrodila jer je njihov drug Bojan iz ovog grada, poklopila se sa idejama opštinara da unaprede kulturni turizam ovog kraja. Zato se murali rade na zidovima ustanova, poslovnih objekata i stambenih zgrada koje se nalaze pored prometnog magistralnog puta Požarevac – Kučevo – Majdanpek.

– Naš projekat jedinstven je u zemlji, jer je ovo prvi put da neki grad studentima umetnosti omogući da ga na kreativan način ukrase – ističe koordinator projekta Dragan Đorđević iz Centra za kulturu.

Studenti murale rade grupno i pojedinačno i do sada su neke već i završili. Među njima su i murali na Centru za kulturu, sa likom pesnika Stevana Raičkovića (1928-2007) i glumice Žanke Stokić (1887-1947), jer su oni rodom iz kučevačkog kraja. Naime, ideja je da se preko murala predstave znamenite ličnosti, kao i kultura i tradicija Kučeva, što će grad učiniti prepoznatljivim na turističkoj mapi Srbije.

Da bi naslikali murale na većim visinima, studenti se veru po spratnim skelama, sigurno i bez straha, dok ih znatiželjni prolaznici radoznalo i zadivljeno posmatraju. Skele je obezbedila opština Kučevo, a neke su i sami studenti doneli sa svog fakulteta.

– Murale bi trebalo da završimo do 25. maja. Nakon toga, njihov kvalitet oceniće naši profesori, koji će tim povodom doći u Kučevo – kažu nam studenti.

ZA PROJEKAT 370.000

ZA realizaciju turističko-umetničkog projekta „Kučevo putem murala“, opština Kučevo izdvojila je 370.000 dinara. Ova suma pokriva nabavku neophodnog materijala za rad, među kojima su i specijalne, vodootporne boje za oslikavanje spoljnih zidova, montažu i demontažu skela i troškove boravka studenata. Ako se ima u vidu da jedan mural, površine od oko 50 kvadrata, košta od 3.000 do 4.000 evra, jasno je da je u ovom slučaju ušteda višestruka.

Izvor: Novosti

Related Articles

Close