Crea sito
DOGAĐAJILOKALNE VESTIVESTI

POŽAREVAC: Mesna zajednica „Burjan“ obeležila je zavetinu, Spasovdan (FOTO) (VIDEO)

Litijom glavnim ulicama, rezanjem slavskog kolača i kulturno-umetničkim programom, Mesna zajednica „Burjan“ obeležila je zavetinu Spasovdan, praznik Vaznesenja Gospodnjeg.

ebranicevo - slika vesti

Na prostoru Zapisa okupio se veliki broj građana ove, kao i susednih gradskih mesnih zajednica, predstavnici brojnih privrednih i kulturnih institucija i organizacija, đaci obližnje škole „Vuk Karadžić“ i brojni drugi gosti.

Kao i prethodnih godina, litija je prošla glavnim ulicama ove mesne zajednice, a ispdred pojedinih domaćinstava dočekivale su je uglavnom žene sa okruglim sitom iz koga su na sve učesnike litije bacale žito, pšenicu, bombone, novac…

Rezanju slavskog kolača prisustvovali su i čelnici Gradske samouprave, a, po rečima domaćina slave, Davorke Mitrović, područje ove mesne zajednice naširoko je poznato po dobrim domaćinima, spremnim da zajednički proslave veliki praznik.

Davorka Mitrović

Ovogodišnji kolačar Davorka Mitrović smatra da je za svakog čoveka najveće priznanje kada mu mesna zajednica oda čast da bude kolačar i ovom prilikom pozvala je sve građane da neguju običaje i tradiciju jer je to zaista nešto što nema cenu i mora da se prenosi  sa generacije na generaciju.Inače, MZ “Burjan” pored Spasovdana, slavi i praznik Sveta Trojica.

Rezanje slavskog kolača obavljeno je na Zapisu, u prisustvu velikog broja građana, a Mitrović je potom kolačarsku dužnost predalaDraganu Deviću.Slavlje je nastavljeno uz prigodan program koji su pripremili učenici OŠ “Vuk Karadžić”.

Izvor: eBraničevo / Video: Televizija Viminacium

Related Articles

Close