Crea sito
DOGAĐAJILOKALNE VESTIVESTI

GOLUBAC: Izložba „Dunav- umetnik, putnik, svedok“ u Parizu

Izložba crteža, fotografija i gravira pod nazivom „Dunav – umetnik, putnik, svedok“ biće održana u Kulturnom centru Srbije u Parizu od 17. do 25. jula u organizaciji JP „Beogradska tvrđava“ i Tvrđave Golubački grad.

Postavka pruža umetnički doživljaj Dunava i tvrđava na njegovom priobalju, pokazujući stanje tih kulturnih dobara, kao i njihove potencijale, navode organizatori.

U fokusu izložbe su Tvrđava Golubački grad i Beogradska tvrđava, na kojima je započeo proces revitalizacije, uspostavljanja sistema zaštite kulturnih dobara, ali i njihovo stavljanje u funkciju razvoja turizma.

Na izložbi će biti predstavljeno još pet tvrđava na Dunavu: Bač, Petrovaradin, Smederevo, Ram i Kladovo (Fetislam).

Tvrđave, kao spomenici kulture, dobijaju novo mesto na kulturnoj mapi Evrope, što stvara mogućnost za ekonomski održive investicije namenjene revitalizaciji spomenika i njihovo pozicioniranje na turističkoj mapi Srbije i Evrope.

Na teritoriji Srbije evidentirano je preko dve stotine lokaliteta sa ostacima tvrđava, utvrđenih gradova i zamkova, ali ih je do danas dobro očuvanih ostalo 29.

Kao kulturno-istorijski spomenici od izuzetne važnosti, tvrđave i ostaci utvrđenih gradova Srbije nalaze se pod nadležnošću gradskih i regionalnih zavoda, kao i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Izložba „Dunav – umetnik, putnik i svedok“ realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija i Opštine Golubac.

Izvor: Tanjug

Related Articles

Close