Crea sito
POLJOPRIVREDAPOŽAREVACVESTI

POŽAREVAC: Protestna vožnja nezadovoljnih ratara kroz grad (FOTO) (VIDEO)

Proizvođači suncokreta iz Požarevca i okline protestvuju zbog niske otkupne cene suncokreta, protestnom vožnjom ulicama grada.

Zbog niske otkupne cene suncokreta, članovi Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije su sa 51 traktorom u koloni prošli kroz centar Požarevca i uputili se ka moravskom mostu na Beogradskom putu gde su parkirali mašine.

Protest je održan u južnom Banatu, Šumadiji i Braničevskom okrugu.

ebranicevo - slika vesti

Predsednik skupštine udruženja Ivan Vučković rekao je, da je ovo samo upozorenje i da su spremni da blokiraju saobraćajnice ukoliko se cena ne poveća.

„Svuda u regionu raste cena. U Bosni je 55 do 60 dinara po kilogramu. Kod nas obaraju cenu suncokreta, a povećavaju cenu ulja. Ove godine je zbog suše rod prepolovljen za 50 odsto. Ne možemo da se razdužimo. Reč je očistom monopolu uljara“, istakao je on.

Poljoprivrednici nemaju drugačiji način da se zaštite. Zadruge ne postoje.

„30 godina nema zakona o zadrugama. To nas uništava, ali takva situacija nekom odgovara“, rekao je Vučković.

Ivan Vučković, predsednik Skupštine Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije, kaže da je negde oko 100 traktora učestvovalo u protestnoj šetnji kroz Požarevac.

Udruženi poljoprivrednici od nadležnih organa iz Ministarstva traže da se otkupna cena suncokreta vrati na već dogovorena 43 dinara, umesto trenutno ponuđenih 36.

Poljoprivrednici iz Kovina, Pančeva, Alibunara, Lapova, Kovačice, Velikog Gradišta, Žabara, Malog Crnića, Rače, Kragujevca i Stare Pazove, takođe su danas najavili protestne vožnje na ulicama svoji gradova.

Udruženi poljoprivrednici od nadležnih organa iz Ministarstva traže da se otkupna cena suncokreta vrati na već dogovorena 43 dinara, umesto trenutno ponuđenih 36.

Saobraćaj u Požarevcu se odvija sporije, ali nema potpune obustave.

Izvor: Agencije / Video: Hit radio

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close