Crea sito
GOLUBACPOLJOPRIVREDAVESTI

GOLUBAC: Berba kukuruza pri kraju, setva ozimih useva na početku (FOTO)

U opštini Golubac berba kukuruza na 4.500 hektara završena je na 90 odsto zasejanih površina.

berba kukuruza u opstini Golubac

Prinosi su zbog suše neujednačeni i zasad skromniji nego inače, a žega je uzela danak i kod suncokreta i krmnog bilja, čiji su prinosi za trećinu manji nego lane.

berba kukuruza kasni zbog losih vremenskih uslova

Na njivama koje sa svojom strukturom zemljišta bolje podnose nepovoljno dejstvo suše, na kojima su u punom obimu primenjene agrotehničke mere, prinosi se kreću između pet i sedam tona suvog zrna po hektaru, a na ostalima parcelama ovogodišnji prinos najrasprostranjenije domaće žitarice kreće se od tri do pet tona po hektaru. U tom slučaju najbolje je, ukoliko proizvođači imaju mogućnost eventualnog naknadnog sušenja i skladištenja, takve useve kombajnirati u zrnu, jer su gubici najmanji, savetuju poljoprivredni stručnjaci ove podunavske opštine. Izvesno je da će se i ove jeseni, kao i prethodnih godina, najveći deo površina pod pšenicom sejati van optimalnog agrotehničkog roka , koji će proteći u berbi kukuruza, a očekuje se da će hlebno žito biti zasejano na većim površinama nego lane, odnosno za 20 odsto više od planiranih 2.400 hektara.

susa smanjila rod i klip kukuruza u opstini Golubac

„Prinosi kukuruza su različiti i kreću se od tri do pet tona po hektaru. Na onim njivama gde su proizvođači upotrebili potrebnu agrotehniku prinosi se kreću i do sedam tona po hektaru. Ali ono što se može primetiti u ovogodišnjoj berbi kukuruza je manji i lakši koren, jer se osećaju tragovi dugogodišnje suše. Berba se odvija bez zastoja, jedino miruju ratari i berači kada je kiša. Ima vremena da se svi poslove ove jeseni obave na vreme, samo da to ne pokvari  kiša i loši vremenski uslovi“, kaže vlasnik berača Dejan Petrović.

uporedo sa berbom kukuruza setva psenice je u ponom jeku a i obavlja se i zimsko oranje za prolecnu setvu

Uporedo sa berbom „žutog zlata“ obavlja se i setva pšenice koja je završena na 70 odsto planiranih oranica. Značaj pšenice za plodored  je opšte poznat, ali i pored toga iz godine u godinu ova kultura se sve manje seje na  golubačkim njivama. Prečima stručnjaka osnovni razlog je niska cena ove žitarice na našem  tržištu. „Moramo misliti na plodored, pa se nadamo da će pšenice ipak biti dovoljno. Ona je  najvažnija biljna vrsta u globalnim razmerama, jer je strateška kultura svih država sveta, što kod nas nije slučaj i najmanje je profitabilna od svih drugih pa se zato i manje seje u Srbiji i u opštini Golubac“, navode stručnjaci.Zna se i da proizvodnja pšenice traje od oktobra do jula naredne godine, a često se dešava da proizvođači pribegavaju setvi „semena s tavana“. Srećom u ovom kraju to je sve ređi slučaj, ali je zato zbog opšte besparice sve manje upotreba potpune agrotehnike, a rezultat ovakve primene su manja proizvodnja u narednoj žetvi.

priprema oranica za jesenju setvu u opstini Golubac

Iako je optimalni rok istekao, stručnjaci preporučuju ratarima da nastave sa setvom, sve dok to vremenski uslovi dozvoljavaju. Golubački ratari imaju problema i sa zimskog obradom oranica koja je do sada obavljena na svega 30 odsto od 5.800 hektara koliko se po tradici seje. Narednog proleća kao i  prethodnih, dominiraće kukuruz, povrće i krmno bilje.

Izvor: Radio Požarevac

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close