Crea sito
GOLUBACPRIVREDAVESTI

GOLUBAC: Hladnjača u Braničevu počela sa radom (FOTO)

Hlаdnjаčа u Brаničevu kod Golupca koja godinama nije bila u funkciji, zvanično je počela sa radom.Trenutno zapošljava 30 ljudi, a do juna sledeće godine biće ukupno 70 stalno zaposlenih.

Fabrika za proizvodnju i preradu voća i povrća „Hladnjača Braničevo“ bila je u vlasništvu koncerna “Bambi-Banat” do 2007. godine, a potom je prestala sa radom.Imajući u vidu da se stanovništvo ovog kraja pretežno bavi poljoprivredom, meštani su pretrpeli veliki gubitak.

Hladnjaču je kupila kompanija CoolFood, jedna od vodećih srpskih kompanija koja se bavi veletrgovinom i distribucijom svežeg, zamrznutog i sušenog voća za tržište EU i Rusije.Hladnjača u Braničevu bila je na probnom radu protekla dva meseca, a danas je simbolično pustio u rad potpredsednik Skupštine Republike Srbije Veroljub Arsić.

„Početkom rada ove hladnjače konačno počinjemo da ozbiljnije u ovom kraju, u Braničevskom okrugu, razvijamo poljoprivredu.Naši poljoprivredni proizvođači mučili su se proteklih godina sa plasmanom svojih proizvoda i beležili su gubitke.Očekujem da će sa radom ove hladnjače deo tih problema konačno da bude rešen“, istakao je Arsić.
On je još napomenuo da je otvaranje hladnjače svakako i rezultat rada Vlade i Narodne Skupštine, čiji je posao da stvore preduslove za ravoj privrede u jednom kraju, a na lokalnim samoupravama je da tu povoljnu zakonsku regulativu, zajedno sa investitorima, postave tako da ima određene rezultate.

„Hladnjača je kapaciteta 4.000 tona i trenutno je u njoj zaposleno tridesetak ljudi. Radi se o pogonu koji je prevashodno voćarski, ima oko 70% različitih vrsta zamrznutog voća, ali koji takođe ima i kvalitetnu liniju za povrće – šargarepu, karfiol i ostale poljoprivredne proizvode povrtarskog tipa.Prve godine planiramo da izvozimo iz ove hladnjače oko 10.000 tona.Imamo ugovore sa zapadnom Evropom za zamrznute i sveže proizvode, a za sušene i zamrznute sa Rusijom tako da, što se tiče samog plasmana, nemamo nikakav problem“, istakao je Dragan Kopčalić, suvlasnik firme.

Značaj ove hladnjače ogleda se u tome što će ponovo da se pokrene voćarska proizvodnja u ovom kraju koja je poslednjih godina počela polako da zamire. Takođe, predstavljaće neku vrstu sigurnosti poljoprivrednim proizvođačima jer će njihove proizvode imati ko da otkupi po tržišnim cenama.
Kopčalić je još napomenuo da će do kraja godine biti zaposleno još 10 osoba, a do juna sledeće godine biće ukupno 70 stalno zaposlenih u hladnjači.Ovom prilikom najavio je još i da je sledeće godine u planu i pokretanje sušare značajnog kapaciteta.Ovom dogadjaju je prisustvovao i Slobodan Tanasković generalni direktor kompanijeCoolFood.

Izvor: TV Duga

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close