Crea sito
PRIVREDAVESTIŽAGUBICA

IKEA hoće da otvori fabriku u Žagubici

U petak, 25. septembra, svečano je obeležen Dan opštine Žagubica, koja sve više privlači investitore i smanjuje broj nezaposlenih.

Predsednik opštine, Safet Pavlović, najavio je izgradnju fabrike čuvene švedske frme Ikea, kao i otvaranje rudnika od strane kanadske firme „Dandi“. -Naredne godine Ikea ovde treba da sagradi fabriku nameštaja, uz zapošljavanje oko 300 radnika. Takođe, firma „Dandi“ sledeće godine otvoriće rudnik bakra i zlata i zaposliti oko 250 ljudi – rekao je Pavlović. U planu je i gradnja sportskog kompleksa „Izvor“, koji je opština kupila od zemljoradničke zadruge u stečaju. Pozvani su investitori da ulažu, jer će tu biti hotel, bazen, tereni za mini golf, košarku, fudbal i odbojku na pesku. -Otvoren je i kamenolom u Bresnici, gde će se zaposliti oko 20 ljudi, a povo radi i pilana u Osanici, gde će radno mesto naći 30 nezaposlenih – najavio je Pavlović i dodao da je uz pomoć Nacionalne službe zapošljavanja nedavno posao našlo 116 ljudi.

Osim na razvoju privrede, u opštini Žagubica rade i na infrastrukturi.

Izgradili smo put do Kučeva, pa više ne mora da se ide preko Petrovca, što je sada 20, umesto nekadašnjih 80 kilometara – kazao je Pavlović. Uređeno je i 100 kilometara atarskih puteva, a u planu je i rekonstrukcija regionalnog puta Požarevac-Žagubica-Bor koji je, kako kaže Pavlović, u katastrofalnom stanju

U opštini Žagubica radilo se i na obnovi domova kulture. Od ukupno 17 naselja, obnova ovih objekata preostala je još samo u Suvom Dolu i Laznici, ali će i ti radovi krenuti od oktobra. -Sačuvali smo i sve stare manifestacije, a uveli smo i nove, a to su „Homoljska saksofonijada“ u Suvom Dolu i „Sabor zetova u kući“ u Laznici. Cilj nam je da svako selo ima svoju manifestaciju, a nju do sada nemaju jedino Izvarica, Jošanica i Ribare – rekao je Pavlović.

Pomoć države

Za rekonstrukciju regionalnog puta prema Boru, neophodna nam je pomoć Vlade Republike Srbije. Od potpredsednice Zorane Mihajlović dobili smo obećanje za pružanje pomoći u vidu finansiranja deonice dužine 10 kilometara – rekao je Pavlović.

Izvor: Danas

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close