Crea sito
DOGAĐAJIMALO CRNIĆEVESTI

MALO CRNIĆE: Nikolić otkrio spomenik palim borcima na brdu Vranjevac u selu Kula (FOTO)

Predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić, otkrio je danas spomenik palim borcima u oslobodilačkim ratovima 1912-1918.godine u selu Kula kod Malog Crnića, čime je obeležena stogodišnjica bitke na Vranjevcu.

Ceremonija obeležavanja započela je osveštanjem spomenika podignutog u slavu više od 23.000 oficira, vojnika i civila iz Braničevskog okruga, stradalih u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine. Spomenik je osveštao episkop požarevačko-braničevski gospodin Ignjatije sa sveštenstvom. Nakon toga, vence su položili predsednik Tomislav Nikolić, potpresednik Narodne skupštine Veroljub Arsić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Đokić, čelnici Požarevca i sedam opština Braničevskog okruga, kao i predstavnici Udruženja potomaka ratnika.

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je danas da Srbija ulaže nadljudske napore da dobije bitku za srpsku kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji, a da joj snagu za to daje svetinja koju brani.

„Otimanje naše teritorije trebalo bi da se završi otimanjem i uništavanjem našeg duha, naše istorije, našeg pamćenja. Da ‘trijumfuje’ ulaskom takozvanog Kosova u UNESKO. Da li su svesni šta rade?“, rekao je Nikolić u govoru po otkrivanju spomenika palim ratnicima, povodom obeležavanja 100-godišnjice Bitke na Vranjevcu.

On je dodao da Srbija danas vodi bitku sličnu onoj u Prvom svetskom ratu, koju tad nije dobila i kada je bilo sasvim izvesno da je nemoguće pobediti nadmoćnijeg neprijatelja.

„Tada, kao i sada, mi se borimo, uprkos neizvesnosti, bez straha, složni i smireni, jer nas ne obeshrabruje s kim vodimo bitku, već nam snagu daje svetinja koju branimo“, rekao je Nikolić.

On je istakao da Srbija naporno i vredno radi da dobije bitku za srpsku kulturnu baštinu na KiM.

„I danas ako izgubimo neku bitku, nećemo izgubiti čast i ponos. Bićemo dostojni svojih predaka. Čak i da ostvare svoj naum i unište materijalne dokaze o postojanju Srba na Kosovu i Metohiji, oni koji ne znaju šta je vera u Boga ne mogu nikada da unište hramove u nama i sećanje na ljudske živote date da postojimo“, rekao je Nikolić.

Predsednik je rekao da je teško, ali i poručio srpskom narodu da ne očajava i da uzdignute glave ponosno ide napred, jer ovaj rat ne može da izgubi.

„Vode nas i reči našeg velikana, vojskovođe Živojina Mišića koji je rekao – ‘Jedan koji hoće, uvek je jači od dvojice koji moraju! Mi hoćemo, možemo i pobedićemo’“, rekao je Nikolić.

Navodeći da je prošlo više od 100 godina od početka Prvog svetskog rata, Nikolić je rekao da je taj rat tokom čitavog trajanja bio Golgota srpskog naroda.

„Podsetimo se ključnih događaja iz tog perioda, koji nam danas daju snagu i volju da uprkos teškoćama vodimo jednako tešku bitku – da sačuvamo ne samo svoju teritoriju, svoj narod, svoju istoriju, već i svoju duhovnu vertikalu, svoje korene na Kosovu i Metohiji“, rekao je Nikolić.

Predsednik je naveo da je Srbija u Prvom svetskom ratu izgubila trećinu stanovništva i da je to bila epska borba za slobodu, mir i nezavisnost u kojoj su srpske reke i zemlja bili natapani krvlju naših predaka.

On je rekao da je, nažalost, prošlo više od sto godina a da oni koji su branili Srbiju od upada preko Dunava nisu imali dostojno mesto na koje bi im potomci došli, zapalili sveću i setivši se njihovih podviga, dobili snagu da nastave bitku za slobodu, mir i nezavisnost.

Danas smo odužili dug prema njima jer konačno na brdu Vranjevac iznad manastira Bradača otkrivamo spomenik srpskim vojnicima i civilima poginulim u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. godine, rekao je Nikolić.

„Srpski heroji i stradalnici u Prvom svetskom ratu sa ovih prostora sada imaju spomenik, kad se već ne zna gde su im grobovi. Spomenik dostojan njihove žrtve za veru i otadžbinu podignut je na ovom mestu, gde su čudom prirode ostali očuvani rovovi u kojima su dali živote za Srbiju“, rekao je Nikolić.

On je poručio da sa ovog mesta opominjemo buduće generacije da ne zaborave svoju istoriju i neguju ljubav i poštovanje prema junačkim precima.

Spomenik je podignut u slavu više od 23.000 oficira, vojnika i civila iz Braničevskog okruga, stradalih u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine.

Spomenik je osveštao episkop požarevačko-braničevski Ignatije, a pored brojnih građana, prisustvovali su i načelnik Generaštaba VS Ljubisa Diković i potpredsednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić.

Izvor: Tanjug

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close