Crea sito
PETROVACPOLJOPRIVREDAVESTI

PETROVAC: Mašinski tehničar iz Petrovca na Mlavi, rakijom hrani porodicu

Miodrag Živković iz Petrovca na Mlavi, otkad je ostao bez posla kao mašinski tehničar, porodicu izdržava tako što se preorijentisao na poljoprivredu.

 Miodrag sa "robom"
Miodrag sa „robom“

Počeo je kao ratar, ali ubrzo shvatio da se od toga teško živi, pa je računicu našao u uzgajanju voća i postao proizvođač voćnih rakija, odnosno likera. Od tada, ne propušta nijedan sajam…

Prvi zasad voća podigao sam 2001, a sada imam dva i po hektara pod šljivom, kajsijom i viljamovkom, a zasadio sam i više sorti višnje i trešnje. Kada je voće počelo da stiže, moralo je odmah da se plasira, s obzirom na to da, ako se brzo ne proda, počinje da truli. To mi je bio ozbiljan problem, te sam odlučio da pečem rakiju – kaže Živković, koji trenutno proizvodi kajsijevaču, dunjevaču, šljivovicu i viljamovku, a uskoro planira i rakiju od trešnje.

Da bi našao svoje mesto na tržištu punom raznih rakija, Živković ambalažu naručuje iz inostranstva, pa piće nudi u flašama koje imaju oblik krsta, violine, harmonike, trube, gitare, Ajfelove kule, sirene, motocikla… Najprodavanije su, kaže, flaše iz tri dela, s obzirom na to da pravi različite kombinacije rakija, a tražene su i flaše sa narodnom nošnjom, koje mu veze jedna prijateljica…

Živkovićeva šljivovica je 2007. i 2008. osvojila šampionski pehar na Novosadskom sajmu, a prilikom degustacije za izbor najboljih srpskih rakija u 2009. – na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu – njegova rakija bila je osma na rang-isti.

Izvor: Novosti

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close