Crea sito
GOLUBACKUČEVOPOLJOPRIVREDAVESTI

KUČEVO – GOLUBAC: Oživele mobe za radove u polju (FOTO)

Poljoprivrednici se udružuju na mobama za posao u proizvodnji povrća, na berbi kukuruza kao i na zaštiti prolećnih useva od korova, jer ovaj vid rada kako kažu oživeo je zbog većih troškova usluga visokih dnevnica nadničara i usluga korišćenja mehanizacije.

danas radovi u okviru moba ili radnih akcija

Moba je davnašnji narodni običaj udruživanja rada i najčešći vid međusobnog pomaganja na selu (makar je nekada to bio). Ponekad naiđu hitni i neodložni poslovi koji nadilaze moći jednog doma, pa se onda pozivaju susedi u pomoć. Domaćin kuće tada saziva mobu, zajednički posao uz pomoć komšija, a ako je potrebno, i celog sela. Rad je besplatan i dobrovoljan, a domaćin je obavezan da radnike što bolje ugosti.

mobari
Mobari

Obično na mobu dolazi mlađarija, koja se za vreme rada zbližava. Po završetku rada kod kuće domaćina, posle bogate večere, moba se ponekad pretvarala u seosko veselje. Postojala je i moba iz milosrđa, na koju se dolazilo bez poziva u slučaju kada treba pomoći nekoj siromašnoj porodici ili kada neka kuća ostane bez domaćina. U tom slučaju domaćini nisu imali obavezu da hrane mobare. Mobom se najčešće žanje žito, sakuplja se seno, kosi se livada, bere se voće, komiša se kukuruz. Vid mobe su i ženska prela i posela, na kojima se prelo, plelo i vezlo. A sve to uz pesmu, priču i pouku mlađima, da svako pokaže ono što najbolje zna i ume.

zetva i berba kukuruza na njivi porodice Zivomra Lukica u Zeleniku
Komšijske porodice iz Zelenika Lukići i Miljkovići, preko mobe obrali su kukuruz i požnjeli stabljike sa dva hektara zasejanim ovim prolećnim usevom.Sezonci u jeku prolećnih i jesenjih radova u polju za svoj rad traže 15 evra, što je po našem mišljenju preskupo, ističe  Živomir Lukić, poljoprivrednik iz Zelenika u opštini Kučevo. Platili smo sadnju, kopanje i ogrtanje, videćemo šta ćemo od uloženog ostvariti kao dobit. Zato smo se odlučili na udruživanje tradicionalnim mobama.

suša ubrala kukuruz na imanju Živomira Lukića u Zeleniku

S obzirom da je kukuruz ove godine zbog dugogodišnje suše slabije rodio, odlučili smo da ovu parcelu oberemo ručno uz pomoć komšija i rođaka, kaže Mirjana Lukić iz Zelenika u opštini Kučevo.

dobrovoljni rad na imanju Živomira Lukića u Zeleniku

Za berbu beračem trebalo je  platiti 80 evra po hektaru, što je mnogo, kada se uzme u obzir da je prinos manji i za 70 odsto od očekivanog.U pomoć su nam pritekli komšika Živana, zet Siniša i rođaka Živadina. Radili smo dva dana i uspešno završili posao godine, dodaje Mirjana.

moba-vršidba
Moba-vršidba

Skoro u svim selima kučevačkog i golubačkog kraja komšijske porodice organizovanjem moba okopavaju i beru svoje zasejane njive kukuruzom, suncokretom i povrćem, jer žele da im ovi proizvodi budu organski zdravi i bez upotrebe pesticida.

Izvor: Radio Požarevac

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close