Crea sito
KOSTOLACPRIVREDAVESTI

„Kostolac B3“ kreće sa sa radom i zvanično pre Božića

Dragan Jovanović, izvršni direktor EPS, o novom energetskom bloku i snabdevanju strujom: „Kolubara“ rekordno proizvodi, manji rad hidroelektrana.

Ugovor sa Kinezima, kojim će i zvanično početi posao na izgradnji „Kostolca B3“, biće aktiviran 4. januara naredne godine. Za izgradnju novog energetskog bloka, prvog nakon skoro 30 godina koji treba da donese 350 megavata struje, moći će da konkurišu i domaće firme, a naša strana će se potruditi da udeo domaćih bude što veći. Građevinski radovi počinju u narednih nekoliko meseci.

Dragan Jovanović, izvršni direktor EPS i bivši prvi čovek „Kostolca“. Objašnjava da Srbiju ove zime čeka stabilna sezona snabdevanja strujom jer termoelektrane i „Kolubara“ imaju rekordnu proizvodnju. Ono što bi moglo da nam pravi problem, i dovede do potencijalnog uvoza kilovata u jeku zime jeste – niska proizvodnja u hidroelektranama i iznenadni prodori vrlo hladnog vazduha.

Kada počinje da se gradi blok B3 u „Kostolcu“?

Zvanično, 4. januara postaje efektivan ugovor sa kineskom kompanijom CMEC, koja će graditi blok. Već smo započeli pripremne radove na gradilištu, a Kinezi će, čim se ugovor aktivira, početi da organizuju aktivnosti na izradi dokumentacije i pripreme za radove. Sve će se odvijati vrlo brzo, pa se kamen temeljac očekuje već na proleće.

Koliko će srpske firme učestvovati u ovom poslu?

U prvoj fazi koju privodimo kraju sa Kinezima, imali smo dogovor da srpski poizvođači i stručnjaci dobiju 47 odsto posla. Druga faza, u kojoj se gradi B3, ne predviđa unapred sličnu pogodbu, ali ćemo raditi na tome da naše firme dobiju što više. Ovo je velika šansa za njih jer nismo gradili termoelektranu dve i po decenije.

Takođe, tokom gradnje će biti angažovani radnici, a trajno ćemo, kada blok počne da radi, zaposliti nekoliko stotina ljudi.

Da li ćemo zimus morati da kupujemo energiju?

Termoelektrane poslednjih meseci rade punom parom, a 19. decembra su postigle i rekordnu proizvodnju od kada rade – proizvele su 93.027 megavat-sati energije. Ono što nije dobro jeste rad hidroelektrana, jer su vodostaji najvećih reka niski već nekoliko meseci, a pogotovo na Drini i Dunavu. Gubitak od energije vode zasad nadomešćujemo proizvodnjom uglja, ali je pitanje koliko će proizvodnja iz uglja moći da prati potrebe.

Temperature nam ove zime idu naruku, ali već sada je potrošnja ogromna – prelazi 110 miliona kilovat-sati dnevno.

NEMA KLjUČA NA ELEKTRANE

KOJE će Srbija termoelektrane morati da zatvori zbog direktiva EU?

Srbija se referiše prema dvema direktivama – o velikim ložištima i o industrijskim ložištima. Prva propisuje smanjenu emisiju svih štetnih faktora posle 2023. godine, a moraćemo do kraja 2017. godine da obezbedimo izvore finansiranja. Ukupne investicije za sve ove projekte iznosiće do 700 miliona evra. Drugi posao je na smanjenu sati rada u starim blokovima, odnosno rad u opt-out režimu rada. Ostali blokovi snage manje od 100 megavata će raditi u skladu sa starošću, tehničkim mogućnostima i tehno-ekonomskim efektima.

Izvor: Novosti

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close