Crea sito
KULTURAPETROVACVESTI

PETROVAC: Izložba „Manastir Vitovnica“ otvorena do kraja decembra (FOTO)

U Zavičajnom muzeju Petrovac na Mlavi, otvorena je dokumentarna istorijsko-umetnička izložba “Manastir Vitovnica”. Izložba je realizovana pod blagoslovom i u prisustvu Njegovog preosveštenstva episkopa Braničevskog dr Ignatija.

ebranicevo - slika vesti

Autori izložbe, dr Ivana Ženarju, istoričarka umetnosti, i Milica Ilić, istoričarka umetnosti i direktorka Zavičajnog muzeja, u galeriji Muzeja koja je bila u potpunosti popunjena publikom, ukratko su predstavile koncept izložbe i pozdravile prisutne među kojima su bili direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva Dejan Radovanović, iguman manastira Vitovnice Pimen, predsednik opštine Petrovac na Mlavi Radiša Dragojević, kao i mnogi drugi predstavnici lokalnih vlasti i sveštenstva.


Izložbom je prikazan istorijat, arhitektura, ikonostas, zidno slikarstvo i riznica manastira Vitovnice, spomenika kulture od velikog značaja i najznačajnijeg spomenika kulture na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi. Takođe, poseban deo je posvećen nekadašnjem starešini manastira Vitovnice i čuvenom duhovniku druge polovine 20. veka – starcu vitovničkom Tadeju.


Nakon svečanog otvaranja izložbe, preosvećeni vladika Ignatije je u Narodnoj bibioteci “Đura Jakšić” u Petrovcu na Mlavi održao predavanje o hrišćanskoj ljubavi i slobodi.Izložba posvećena manastiru Vitovnici otvorena je do kraja decembra tekuće godine.

Izvor: eBraničevo

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close