Crea sito
DOGAĐAJIMALO CRNIĆEVESTI

Bečlije više ne dižu vile u Smoljincu kao nekad (FOTO)

This section contains some shortcodes that requries the Jannah Extinsions Plugin. Install it from the Theme Menu > Install Plugins.

Selo Smoljinac, najveće u opštini Malo Crniće, ima bogatu gastarbajtersku tradiciju. Decenijama njegovi vredni meštani odlaze u zemlje zapadne Evrope, najviše u Austriju.

Kako Novosti prenose u reportaži, od 500 porodica u Smoljincu, bar njih 400 ima nekog u Austriji- Mnogi ostaju u inostranstvu i posle penzionisanja, zbog znatno bolje socijalne i zdravstvene zaštite.

Od oko 500 porodica koliko broji naše selo, sigurno njih 400 ima nekog u Beču, gde je otišlo najviše naših meštana – kaže Dragiša Petrović (59), koji je u austrijsku prestonicu otišao pre 40 godina.

U rodno selo ovih dana došao je da bi proveo božićne i novogodišnje praznike, a onda se vraća nazad, kako bi nastavio da radi na građevinama, sve do penzije, do koje ima još tri godine.

Osim našeg pravoslavnog, obavezno obeležavam i katolički Božić, iz zahvalnosti, jer me je jedna katolička zemlja primila i dala mi posao – kaže Dragiša.

On je u Smoljinac došao sa suprugom, a u Beču su mu ostale dve ćerke i petoro unuka.

Oni su svi rođeni u Austriji, a ovde dođu samo povremeno. Supruga i ja dolazimo mnogo češće, ali, kao ni svi ostali, nikad nećemo zauvek da se vratimo iz Beča, jer tamo imamo odličnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu – smatra Dragiša.

U Beču je i Zlatko Dinić (57), nekadašnji odbornik i predsednik Mesne zajednice Smoljinac. Iako je ovde bio situiran, pre 10 godina i on je otišao u Beč gde, kao i Dragiša, radi u građevinskom sektoru.

Otišao sam tamo kod roditelja, sa suprugom, a ovde su mi ostali sin i snaja koji se bave poljoprivredom i obrađuju 20 hektara zemlje. Imam i unuke Nemanju i Elenu, pa zbog njih ne mogu da izdržim da ne dođem jednom mesečno – kaže Zlatko, i dodaje da ni on, baš kao ni Dragiša, ne namerava da se zauvek vrati iz Beča.

Iako u inostranstvu i dalje može solidno da se zaradi, Dragiša i Zlatko kažu da gastarbajteri više ne zidaju velelepne građevine, već radije kupuju stanove u gradu koje izdaju ili im deca žive u njima.

Zlatko Dinić sa svojim unukom Nemanjom

Stan donosi zaradu preko kirije, a može lako i da se proda, dok novac uložen u velelepne kuće kasnije ne može da se povrati, jer za kuće na selu sve ređe ima kupaca – kažu ova dvojica Bečlija, i zaključuju da je vreme zidanja dvoraca i zamaka zauvek prošlo.

Na pitanje otkud toliko meštana Smoljinca u inostranstvu, Dragiša kaže da je to zato što su oni oduvek bili vredni i preduzimljivi.

Dragiša Petrović ispred svoje kuće u Smoljincu

Ovde je nekada cvetao privatni biznis, jer je u selu radilo više od 300 crepana. Posle je većina posao batalila i krenula u inostranstvo, jer su hteli da rade, da stiču i da napreduju – smatra Dragiša.

O preduzimljivosti meštana svedoči i veliki broj privatnih firmi u Smoljincu, čiji su vlasnici oni koji nisu hteli da odu kod roditelja u inostranstvo, već su želeli da ostanu i rade u svom rodnom selu.

[divider]

SVE MANjE DECE

Nekad su u osmogodišnjoj školi u Smoljincu bila po dva i tri odeljenja jednog razreda, a sad je sve spalo na po jedno odeljenje sa 15, 18 ili 20 đaka. Dece je sve manje, jer ih roditelji odvode u inostranstvo. Tamo se školuju i zapošljavaju, pa s vremenom može da se desi da nam selo opusti – brine se Zlatko.

[divider]

Izvor: Novosti

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close