Crea sito
POŽAREVACVESTIZANIMLJIVO

Vajarska dela od čokolade i marcipana čudesnih torti jedne Požarevljanke (FOTO)

Čudesne torte Tijane Živojinović iz Požarevca osvajaju medalje i priznanja. Slatkiš „Leteći Holanđanin“ pravila tri dana.

Foto: Večernje novosti / Tijana Živojinović

Tijana Živojinović (32) iz Požarevca već pet godina bavi se izradom torti, od kojih mnoge liče na umetnički izvajane skulpture. Najneobičnije među njima bile su torte „Klovn“ i „Leteći Holanđanin“, s kojima je učestvovala na sajmovima etno hrane i pića u Beogradu.

Pretprošle godine takmičila sam se s tortom „Klovn“, ali je ona ostala izvan konkurencije i bez nagrade, uz obrazloženje organizatora da nemaju pogodnu kategoriju u koju bi me svrstali. Prošle godine kategoriju su, ipak, ustanovili, pa sam osvojila prvu nagradu za „Letećeg Holanđanina“, rađenog prema liku iz filma „Pirati sa Kariba“, koji je proglašen najlepšim eksponatom – priča Tijana.

Ova kreativna Požarevljanka od detinjstva je slikala portrete, pa ju je ta umetnička sklonost pre pet godina odvela do pravljenja torti.

Sve je počelo kad je moja drugarica donela jednu knjigu sa receptima, pa smo se dogovorile da napravimo svaka svoju tortu za rođendan njenog sina. Tako je krenulo i traje već pet godina – priča Tijana. Ona smatra da se izmetnula na svog pradedu Čedu Bogdanovića, poznatog požarevačkog poslastičara, koji je zanat pekao u Češkoj.

Pošto su mnogi čuli za njeno umeće, Tijana ima redovne narudžbine za rođendane, krštenja, proslave punoletstva, veridbe i svadbe. Kaže da joj najviše naručuju 3D torte, najčešće sa figurama životinja i junaka crtanih filmova.

Foto: Večernje novosti / Lenjivac Sid iz „Ledenog doba“

Ima i nesvakidašnjih želja, pa sam tako pravila tortu sa likom čuvenog fudbalera Mesija i slavnog glumca Džonija Depa – priča Tijana, koja je završila Ekonomsko-trgovinsku školu. Među njenim neobičnim poslasticama nalazi se i horor torta koju čine odsečena glava, nož i krv, a koja je izazvala i neke negativne reakcije na „Fejsbuku“.

Moj suprug Vladan i ja obožavamo filmove, naročito one strave i užasa, pa sam mu za rođendan napravila tortu u horor stilu, sa njegovim likom. Međutim, neki su smatrali da je morbidna.

Ona planira da se ove godine oproba na sajmovima u Austriji i Nemačkoj, jer smatra da u našoj zemlji nema dovoljno sluha za kreativne i avangardne poslastičare. Na pitanje da li bi tamo i ostala, odgovara potvrdno.

Ukoliko bi mi neko ponudio da se samostalno, odrešenih ruku, bavim izradom torti, prihvatila bih preseljenje – kaže Tijana.

UKUSNO

OSIM što lepo izgledaju, Tijanine torte, skulpture, izuzetno su ukusne, jer su pravljene od voća, čokolade, karamela, „plazma“ keksa… Izuzetan ukus imala je i torta „Leteći Holanđanin“, koju je pravila tri dana, kao i „Klovn“, među čijim sastojcima je bila i bela „milka“ čokolada.

 Nagrađena torta "Leteći Holanđanin"
Foto: Večernje novosti / Nagrađena torta „Leteći Holanđanin“

DAR NAJMLAĐIMA

Tijana je do sada redovno učestvovala na brojnim takmičenjima poslastičara u Srbiji. Posebno joj je drago što organizatori na kraju sve torte odnesu deci sa posebnim potrebama i bez roditeljskog staranja.

Izuzetak su takmičenja na Etno-sajmu u Beogradu, jer s njih torte vraćamo kućama, što je šteta, jer bi se neki mališani njima i te kako obradovali – kaže Tijana.

Izvor: Novosti

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail tpknews[email protected]

Related Articles

Close