Crea sito
DOGAĐAJIVESTIŽABARI

ŽABARI: Najbolja opština u pružanju pomoći starima

Jedna od najstarijih opština u Srbiji, opština Žabari, prošle godine bila je najbolja u zbrinjavanju starijih sugrađana. Kroz projekat i finansije Evropske unije, ali i lokalnih samouprava u Žabarima i Žagubici, programom je obuhvaćeno oko 140 starih osoba.

Kako pišu Vesti online, opština Žabari na terenu stalno ima desetak geronto-domaćicca i medicinskih radnika zaduženih za zbrinjavanje starih i nemoćnih osoba. Žabari su zbog kvaliteta te usluge proglašeni najboljom opštinom u sprovođenju programa Evropske unije kada je reč o socijalnoj zaštiti starih osoba.

Žabari su po starosti stanovništva prilično vremešna opština s obzirom na to da je starosni prosek u ovoj opštini blizu 49 godina. Van Žabara je mnogo mladih ljudi i porodica u rasejanju, a meštani su uglavnom ostali njihovi roditelji i stari. To je jedan od bitnijih razloga za starost lokalnog stanovništva, ali i za činjenicu da je tom stanovništvu potrebna socijalna zaštita i nega.

Projekat „Pomoć u kući“ je ostvaren zahvaljujući novcu EU i lokalnih samouprava Žagubice i Žabara. Za njega je EU donirala 155.000 evra i prvobitno je bilo planirano da se njime obuhvati 106 osoba. Situacija na terenu je promenila te planove, pa su u međuvremenu „dodate“ još 33 osobe. Programom se tako došlo do broja od 139 osoba kojima je potrebna pomoć i nega.

Svetlana Dinić iz odeljenja za privredu, urbanizam i društvene delatnosti u Žabarima kaže za Vesti online da je na terenu pronađeno još oko 130 „nevidljivih“ potencijalnih korisnika pomoći. To uvećava obim posla i delokrug šest geronto domaćica i još toliko medicinskih tehničara koji svakodnevno starima olakšavaju život na terenu.

Izvor: Vesti online

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close