Crea sito
PRIVREDAVESTI

BRANIČEVSKI OKRUG: Gastarbajteri podstiču proizvodnju stolarije

U Braničevskom okrugu, prema nezvaničnim podacima, najmanje šezdeset preduzetnika proizvodi aluminijumsku i PVC stolarije. Najveći deo početnog kapitala došao je od žitelja to okruga, uglavnom onih koji rade u inostranstvu. Gastarbajteri su takođe i najveći korisnici, bilo da grade kuću u Srbiji ili u zemlji u kojoj rade.

Početkom devedesetih godina, kada su žitelji Braničevskog okruga na radu u inostranstvu stekli dovoljno novca da sagrade bolje kuće za svoje porodice, počeo je razvoj prozivodnje aluminijumske, a zatim i PVC stolarije.

Ivan Nikolić, iz preduzeća „Belac“ u Petrovcu na Mlavi, kaže da je njegov otac u to vreme praćenjem tržišta ustanovio da je to pametan poslovni potez, pa je stolarsko-staklorezačku radnju koju je nasledio unapredio u proizvodnju aluminijumske stolarije.

Najveći deo početnog kapitala takođe je došao od gastrabajtera iz Braničevskog okruga, uglavnom rođaka, a i repromaterijal se uvozi. Sa druge strane, dobar deo ovih preduzeća, veliki deo svojih proizvoda izvozi.

„Atlantik dva“, preduzeće iz Bara kod Požarevca, kako navodi vlasnik Slađan Stojićević, radili su najviše u svom okrugu i u negotinskom kraju, navodi , vlasnik : „Sada ti ljudi koji su gradili ovde, grade po inostranstvu kuće, pa im gradimo tamo. U Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj…“

Takvom širenju proizvodnje stolarije verovatno doprinosi to što ulaganja, osim u repromaterijal, nisu velika. I što taj posao može započeti jedna porodica u svom dvorištu, manufakturno.

Nezvanično, u Braničevskom okrugu najmanje šezdeset privatnih preduzeća proizvodi aluminijumsku i PVC stolariju, ali zvaničnih podataka i analiza nema.

Zbog velike ponude na tržištu, zarada se smanjuje, a poslednjih godina tome značajno doprinose i jeftiniji proizvodi iz Bugarske i okolnih zemalja članica Evropske unije koje imaju povoljnije uslove za razvoj proizvodnje.

Izvor: RTS

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close