Crea sito
VELIKO GRADIŠTEVESTIZANIMLJIVO

U gustoj travi u selu Kisiljevo nalazi se ploča ispod koje leži vampir Petar Blagojević(VIDEO)(FOTO)

Grob prvog vampira na svetu i dalje postoji u selu Kisiljevo kod Velikog Gradišta, a put do njega vodi kroz uske prašnjave stazice koje poznaju samo meštani sela.

Vampiri iz narodnih verovanja na Balkanu i istočnoj Evropi imali su širok spektar oblika u rasponu od lepih muškaraca do naduvanih trulih leševa, a prema mnogim predanjima prvi vampir u istoriji nije Drakula već Petar Blagojević.

Blagojević je bio seljak i živeo je u 17. veku u selu Kisiljevo kod Velikog Gradišta.

Umro je u 18. veku negde oko 1725. godine, a legenda kaže da se zatim povampirio i sejao smrt po selu.

Prvi pisani podatak o Petru objavio je austrijski službenik u bečkom časopisu “Bečki dnevnik”, a to je ujedno jedno od prvih pominjanja vampirizma u Evropi.

Reprint: Wienerisches Diarium

Posle tog članka podigla se velika prašina u javnosti, a austrijska vlada naredila je ispitivanje tog slučaja.

Nakon Blagojevićeve smrti ljudi su u njegovom kraju počeli da umiru od čudne bolesti. Pre nego što bi umrli ispovedali su se da im se Petar u noći ukazivao i davio ih, i tada je nastala sumnja da je on zapravo vampir.

Reprint: Wienerisches Diarium

Njegova supruga pobegla je neposredno posle tih čudnih zbivanja rekavši da joj je u snu došao mrtav muž tražeći joj svoje opanke.

Meštani su zbog svega toga bili veoma uplašeni i odlučili da otvore njegov grob i probiju srce kolcem.

Printskrin: Youtube/Content Media Group

Kada su otvorili kovčeg, telo mu navodno nije trulilo, a na usnama je imao svežu krv. Takođe, bili su mu izrasli nokti i kosa. Probili su kolcem njegovo srce i na kraju spalili telo.

 

Odgovorni službenik austrijske uprave nerado je dopustio postupak, ali je pristao zbog straha meštana da celo njihovo selo bude uništeno od vampira.

Printskrin: Youtube/Content Media Group

Grob prvog vampira na svetu i dalje postoji u selu Kisiljevo, a put do njega vodi kroz uske prašnjave stazice koje poznaju samo meštani istog.

Na nadgrobnoj ploči koja je sakrivena u gustoj obrasloj travi ništa nije ispisano, ali se zna da je to nadgrobna ploča ispod koje je bio sahranjen Petar Blagojević.

Izvor: Agencije

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close