Crea sito
INFOVESTIŽABARI

ŽABARI: U svakom selu po jedan projekat godišnje

Opština Žabari još od 2008. vodi politiku ravnomernog i ubrzanog razvoja, pa nema sela u kojem godišnje nije realizovan bar jedan projekat. A da bi se uradilo više nego što je bilo moguće sredstvima budžeta, mesne zajednice i građani učestvuju i sopstvenim sredstvima, pa je lanjska „kasa“ u Žabarima dobila epitet – razvojna.

 Sedište lokalne samouprave u Žabarima
Sedište lokalne samouprave u Žabarima

Iako je prošlogodišnji budžet iznosio 300 miliona dinara, uspeli smo da izdvojimo 80 miliona za razvoj. Inače, tokom poslednjih osam godina smo asfaltirali 40 kilometara seoskih puteva, a nema ni sela u kojem nismo adaptirali dom kulture ili uredili put do groblja. Nemamo ni školu bez parnog grejanja – ponosan je Miodrag Filipović, predsednik opštine u dva mandata.

U svih 14 sela privodi se kraju postavljanje niskonaponske mreže, a vodovodnu su dobila sva ravničarska sela. U Aleksandrovcu je urađena i probna bušotina za vodosnabdevanje, za izradu crpnog postrojenja izdvojeno je oko šest miliona, renoviranje crkve koštalo je pet i po, a izrada konaka četiri miliona dinara. Renoviranje crkve u Oreovici koštalo je četiri, dok su tri i po miliona plaćeni renoviranje škole, te stanova za sveštenika i učitelja.

Za izgradnju kanalizacione mreže u Žabarima izdvojili smo 30 miliona dinara, te renovirali zgradu opštine, popločali glavnu ulicu i asfaltirali više od četiri kilometra ulica. U Poletni, koja je bila zamrla, napravili smo mostove i zvonaru sa letnjikovcem, u Sibnici pokriven trem za stotinak ljudi, u Mirjevu zgradu sa vagom, Četereže je dobilo svlačionice za fudbalere, park i crkvu… – nabraja predsednik Filipović.

LIMUZINE I NAGRADA

Filipović je 2008, uz funkciju, nasledio i dva polovna automobila, a na sadašnjem voznom parku – obogaćenom sa četiri nove limuzine – može da mu pozavidi svaki čelnik manje opštine. Ali sva četiri je, kaže, dobio kroz projekte Evropske unije… Zbog toga što je – tokom poslednje četiri godine – ovdašnja lokalna samouprava realizovala tri projekta EU za pomoć u kući, kroz angažovanje gerontodomaćica, a samo lane je za to iz budžeta izdvojila šest miliona dinara, Žabari su na poslednjoj sednici Stalne konferencije gradova i opština nagrađeni kao najbolji u Srbiji.

Izvor: Novosti

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close