Crea sito
HRONIKAPOLJOPRIVREDAVESTIŽAGUBICA

ŽAGUBICA: Preporuke stručnjaka Kancelarije za poljoprivredu (VIDEO)

Mesec februar  je vreme kada poljoprivrednici obavljaju pripreme za prolećnu setvu.

traktor

Obično u ratarstvu to podrazumeva prihranjivanje zemljišta veštačkim đubrivom kod proizvođača koji to nisu uradili jesenas, zatim, analizu ozimih useva i druge poslove.

Ozimi usevi u opštini Žagubica su odlično prezimeli, tim pre što su u vreme jakih mrazeva bili pokriveni snežnim pokrivačem, što je veoma dobro, navodi Maško Tomić, poljoprivredik inženjer i kaže da sada zasejana polja dobro izgledaju, da su ozimi usevi u dobroj kondiciji i da sa prihranjivanjem zemljišta treba nastaviti u februaru sa ureom, a u aprilu sa drugim đubrivima „an“ ili „kan“.

Ovih dana očekuje se i usvajanje državnih mera subvencija, pa će se u skladu sa tim i postupati, a kakve su mere sprovedene na lokalnom nivou precizirala je Milena Marković, stručni saradnik kancelarije za poljpoprivredu opštine Žagubica.

Isplata_subvencija_za_telad-413x282
„U prethodnoj godini smo imali subvencionisanje svakog novorođenog teleta i isplatom smo završili 31. januara 2016. Očekujemo donošenje uredbe nakon čega ćemo nastaviti sa radom sa isplatom subvencija po ovom osnovu, a takođe očekujemo i nove subvencije u resoru poljoprivrede. Što se državnih subvencija tiče nisu svi građani još uvek dobili novac, a to mogu očekuvati krajem februara ili marta meseca u zavisnosti od datuma kada su predalai zahtev“, istakla je Markovićeva.

Zajedno sa komisijom, Savetom za poljoprivredu, kao i čelnicima lokalne samouprave , stručni tim kancelarije za poljoprivredu u Žagubici će nakon donešene uredbe Vlade Republike Srbije, održati  sastanak gde će biti odlučeno koje će se mere subvencionisanja sprovoditi na teritoriji žagubičke opštine.

Izvor: SO Žagubica / Video: TV Homolje

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close