Crea sito
POŽAREVACPRIVREDAVESTI

Ambasador Indonezije sa investitorima posetio Požarevac (FOTO)

Predsednik Skupštine grada Požarevca Bane Spasović primio je u nedelju delegaciju indonežanskih privrednika, predvođenu ambasadorom Republike Indonezije u Srbiji, Harijem R. DŽ. Kanduom. Glavni povod posete bio je interesovanje Indonežana za investiranje u Požarevcu, a gosti su nakon radnog sastanka pogledali i finalnu utakmicu kupa Srbije u odbojci između Mladog radnika i Crvene zvezde.

Indonežanski investitori, predstavnici dveju velikih kompanija koje se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda zainteresovani su pre svega za ulaganja u požarevački agrar. Oni su istakli da već imaju pozitivna iskustva u poslovanju u Srbiji. Kompanija Delta Denjub pokrenula je proizvodnju i preradu pečuraka u Kovinu, na 7,5 hektara zemljišta, gde je zapošljeno oko 100 radnika. U narednom periodu planiraju povećanje proizvodnje i otvaranje novih radnih mesta. Kompanija Indo Serbian fud završila je nedavno izgradnju fabrike u Inđiji i takođe se, između ostalog, bavi proizvodnjom hrane. Obe kompanije imaju potpuno zaokružen proces proizvodnje, od sirovina do finalnog proizvoda. Gostima iz Indonezije predstavljene su pogodnosti ulaganja u Požarevcu, a potom su, u društvu predsednika Skupštine Baneta Spasovića i njegovog tima, obišli nekoliko lokacija koje su pogodne za investiranje.

Investitorima je predstavljena nova industrijska zona, kompleks fabrike Šećera koju je grad nedavno kupio za potrebe stvaranja velike industrijske zone, kao i kompleks Letnjikovca između Bubušinca i Maljurevca, koji godinama ne radi a pogodan je za pokretanje proizvodnje. Pored toga, Indonežani su obišli i nekoliko drugih parcela koje mogu poslužiti za pokretanje proizvodnje.

Požarevac mora iskoristiti sve svoje potencijale za privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mesta. Sa NJ. E. Harijem R. DŽ. Kanduom imao sam više sastanaka, na kojima smo razgovarali o mogućnostima investiranja u Požarevcu. Poseta potencijalnih investitora iz Indonezije je rezultat tih sastanaka. Reč je o inicijalnom susretu, na kome su se gosti upoznali sa našom ponudom, ali mogu da kažem da su pokazali veliko interesovanje za investiranje u Požarevcu, pre svega zbog resursa i tradicije u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i dobrog geografskog položaja i saobraćajne povezanosti Požarevca. Dogovorili smo naredne korake i očekujem nove susrete sa Indonežanima. Drago mi je da je njihova delegacija bila gost Požarevca na finalu kupa u odbojci, i što smo iskoristili tako lep povod i za poslovni susret. – izjavio je Spasović.

Pored poslovnih razgovora, ambasador Indonezije ukazao je i na mogućnosti dobijanja stipendija za školovanje u toj velikoj azijskoj zemlji, koje mogu koristiti i naši studenti. On je izrazio želju za produbljivanjem kulturne saradnje koja već postoji zahvaljujući horu Barili.

Indonezija inače spada u red najbrže rastućih ekonomija sveta. Nalazi se u grupi 20 najrazvijenijih država na planeti i ima tradicionalno dobre odnose sa Srbijom.

Izvor: Okrug

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close