Crea sito
HRONIKAKUČEVOVESTI

KUČEVO: Za sudiju Dragana Paunovića iz Neresnice, Kašikara „nagrada“ za presudu

This section contains some shortcodes that requries the Jannah Extinsions Plugin. Install it from the Theme Menu > Install Plugins.

Nezadovoljne stranke sve češće napadaju sudije, njihove porodice i imovinu, upozorava društvo sudija. U poslednjih 10 godina zabeleženo pet ataka pištoljima i bombama.

-sudija-paunovic

Sudija Dragan Paunović iz Neresnice, kod Kučeva, na čiju kuću je prošlog vikenda bačena bomba, šesti je po redu sudija na kog je u poslednjoj deceniji izvršen napad vatrenim oružjem. Dvojica sudija su u tim napadima izgubila život pišu Novosti.

Paunović radi kao požarevački sudija parničar u Sudskoj jedinici u Kučevu. Kašikara je bačena u petak, oko 23.40, na kuću u kojoj živi sa majkom i maloletnim sinom. U trenutku napada izašao je u dvorište da odgovori na telefonski poziv, a eksplozija je odjeknula na svega metar od spavaće sobe u kojoj je spavao njegov sin.

Društvo sudija Srbije odmah je pozvalo nadležne organe da hitno preduzmu sve kako bi se utvrdila odgovornost za ovaj incident i garantovala sigurnost ne samo Paunoviću, već i svim sudijama u Srbiji. Kako su naveli u saopštenju, ovaj napad nije bio samo napad na pojedinca, već i na državu. Takođe su istakli da su napadi na sudije sve češći.

Omer Hadžiomerović, sudija Apelacionog suda u Beogradu i potpredsednik Društva sudija, kaže za „Novosti“ da je Društvo još ranije predlagalo formiranje pravosudne policije.

„Ona bi ličila na maršalsku službu u Americi, procenjivala bi bezbednost sudija i pomagala sudu u izvesnim procesnim radnjama. Sada postoji samo sudska straža, koja štiti red i mir u sudu i bezbednost stranaka“ kaže Hadžiomerović.

Na meti pretnji smrću često je bio doskorašnji tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji je imao i zaštitu. Pretnje su upućivane i sudijama Specijalnog suda, a pod policijskom zaštitom bila je i sudija Nata Mesarović, koja je donela prvostepenu osuđujuću presudu Miloradu Ulemeku Legiji za ubistvo premijera Đinđića. Ona je pred ulaznim vratima svoje vikendice zatekla tri ruže, koje su povezivane sa Legijom. Milanu Raniću, u to vreme predsedniku Specijalnog suda, 2007. godine bili su odvrnuti šrafovi na točkovima kola, ali je, srećom, na vreme primetio i izbegao atentat.

Policijsko obezbeđenje imali su i Miljko Radisavljević, Jovan Prijić i Slobodan Radovanović, u vreme dok su bili tužioci za organizovani kriminal, a policija čuva i aktuelnog tužioca Mladena Nenadića i republičkog Zagorku Dolovac. Obezbeđenje imaju i pojedine sudije za ratne zločine i organizovani kriminal za koje je procenjeno da su pod rizikom.

[divider]

Pojedine sudije, baš kao i tužioci, za koje postoji službena procena da im je ugrožena bezbednost, čuva jedinica MUP za zaštitu ličnosti. Pod zaštitom je oko 50 ljudi, od kojih 10-15 nosilaca pravosudnih funkcija.

[divider]

Izvor: Novosti

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close