Crea sito
HRONIKAKUČEVOVESTI

Rumuni koji su pogrešno osumnjičeni za ubistvo bračnog para Jugović iz Brodice tuže državu?

Rumuni koji su sredinom februara uhapšeni i osumnjičeni da su ubili Dragu (71) i Dragoljuba (71) iz Brodice najverovatnije će tužiti državu Srbiju za nematerijalnu štetu koju su pretrpeli zbog neosnovanog pritvora.

Advokat Dragan Živković

Grigorije Viorelu (55), German Florijan (49) i Vasile Dumetres (44) su oslobođeni jer se za ubistvo sada terete maloletni F. Đ. (16) iz Brodice i Dragan S. (21), takođe iz ovog sela.

Trojica rumunskih državljana po zakonu imaju pravo na nadoknadu štete s obzirom na to da su u pritvoru bili od 19. februara do 7. marta. Sumnjalo se da su oni iz koristoljublja nožem usmrtili devizne penzionere Jugoviće. Advokat Dragan Živković, zastupnik osumnjičenog Germana Florijana, kaže da nijednog trenutka nije smatrao da je njegov branjenik kriv.

Tokom prvog našeg susreta, kad smo obavili poverljiv razgovor, ničim nisam mogao da steknem utisak da je moj branjenik kriv. Takođe, nije bilo ni dokaza koji bi ukazivali na njegovu umešanost u ovaj težak zločin – kaže Živković.

On smatra da je Rumunima, i pored nedostatka dokaza, određen pritvor da ne bi otišli u svoju državu i tako bili teže dostupni našim organima, ali dodaje da je takva mogućnost mogla da se otkloni na druge načine.

Njihov odlazak u Rumuniju mogao je da se spreči oduzimanjem pasoša, obavezom redovnog javljanja ili ograničavanjem slobode kretanja. Nije bilo neophodno primeniti najdrastičniju meru kao što je određenje pritvora – smatra Živković.

On se pohvalno izrazio o radu policije i tužilaštva, jer nisu stali sa istragom sve dok nisu prikupljeni svi dokazi i dok nisu uhapšeni osumnjičeni koje ti dokazi terete.

Rešenje o ukidanju pritvora mom branjeniku uručeno mi je 7. marta po podne. On mi se nakon izlaska iz pritvora nije javio, pa ne znam da li je sa drugom dvojicom već otišao put Rumunije – kaže Živković.

ALARMIRALI KOMŠIJE

Sva trojica Rumuna imaju uredno prijavljena prebivališta na području opštine Kučevo, Grigorije Viorelu u Voluji, a German Florijan i Vasile Dumetres u Brodici. German i Vasile su već pet godina radili u Brodici, a Jugovići su ih angažovali za loženje kotla za parno grejanje. Oni su bili prvi koji su alarmirali komšije, kad su sredinom februara ustanovili da su Jugovići nestali.

Autor: D.N.

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close