Crea sito
PRIVREDAVELIKO GRADIŠTEVESTI

VELIKO GRADIŠTE: Vratio se iz Austrije da ulaže u rodno selo (FOTO)

Da ima mladih i perspektivnih ljudi, voljnih da ulažu u svoju opštinu, dokaz je i Danijel Trajković, povratnik iz Austrije.

DSCN4173

Danijel Trajković vlasnik Preduzeća za proizvodnju i distribuciju konzumnih jaja “Eggsprom“ iz Pečanice odlučio je da znanje i novac stečeno u dijaspori investira u razvoj svog mesta i opštine.

Predsednik opštine, Dragan Milić, sa svojim zamenikom, Slađanom Markovićem, i saradnicima obišao je nedavno ovaj pogon u kojem se dnevno proizvede 15.000 konzumnih jaja. Pogon sa 18.000 koka nosilja radi tek sa pola kapaciteta, a jaja se, u strogo higijenskim uslovima, odmah pakuju i spremna su za distribuciju.

Preduzeće “Eggsprom“ posluje uspešno, bez gubitaka, a zapošljava šest radnika. Interesovanje opštine za povratnike koji planiraju da ulažu u svoj kraj im je veliki podsticaj pri odlučivanju, a istovremeno ova ulaganja donose priliv sredstava koje će osnažiti opštinu.

Predsednik opštine je, prilikom posete, naglasio da opština ceni mlade ljude kao što je Danijel koji se u inostranstvu školovao i ima njihovo državljanstvo, ali je ipak odlučio da se vrati i ulaže u svoj kraj. Opština Veliko Gradište je, u razgovorima sa Ministarstvom poljoprivrede, tražila da bude ekspertska opština koja bi nekolicini desetina mladih poljoprivrednih proizvođača pomogla tako što bi im odobrili povoljne kredite za poljoprivrednu proizvodnju.

U Opštinskoj upravi oformljeno je i Odeljenje za privredni i ekonomski razvoj i dijasporu koje zainteresovanim povratnicima pomaže da lakše prođu kroz procedure planiranja i osnivanja preduzeća te pri izradi biznis plana i projekata.

Izvor: SOVG

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close