Crea sito
DOGAĐAJIGOLUBACVESTI

GOLUBAC: Probijen tunel koji će omogućiti da se saobraćaj izmesti iz Golubačke tvrđave(FOTO)

Posle više od 80 godina vozila i teški kamioni više neće prolaziti kroz tvrđavu i nanositi joj štetu.

Tunel Golubacka Tvrdjava
Foto: Facebook

Posle skoro godinu i po dana izvedenih radova juče je na deonici puta Golubac -Donji Milanovac izvršen proboj tunela na novoj zaobilaznici kod Golubačke tvrđave.

Svečanom probijanju tunela pored radnika građevinskog preduzeća „Planum“ iz Beograda koje realizuje projekat, prisustvovali su pored radnika ovog preduzeća i prvi čovek opštine Golubac dr Nebojša Mijović sa saradnicima, predstavnici javnih preduzeća i ustanova i vršilac dužnosti direktora preduzeća „Tvrđava Golubački grad“ koja vodi brigu o realizaciji projekta Revitalizacija golubačke tvrđave, dr Iskra Maksimović.

Radovi na otvaranju tunela dugog 188 metara obavljeni su iz dva pravca od ulaza sa zapadne strane i izlaza sa istoka pored magistralnog puta prema Donjem Milanovcu u Kladovu. Ovu radnu pobedu prilikom susreta dve ekipe radnika, popijen je šampanjac.

Upravnik gradilišta građevinskog preduzeća „Planum“ iz Beograda koje izvodi radove na probijanju tunela u Golupcu inženjer Dragoljub Vojinović koji u ovom preduzeću radi 30 godina kaže da mu je ovo 15. po redu tunel koji je izgradio i da je bilo malih problema prilikom izvođenja radova koji se izvode austrijskom metodom u dve faze, prvom kao otvor, a druga srednji deo i oporci.

Zatim sledi sekundarna konstrukcija, betoniranje, kasnije kolovoz, pešačke staze, elektrifikacija i ostale insntalacije koje čine celinu tunela. Radovi na probijanju tunela planirani su sa kraćim rokom, ali kako je bilo problema oko projekta i konfiguracije terena, planirani rokovi su produženi i trajali su godinu i po dana. Morali smo voditi računa prilikom miniranja, jer se moralo obaviti po strogim bezbedonosnim kriterijumima koje nije smelo da pređe jačinu potresa od 4 stepena zbog blizine Golubačke tvrđave, kako nebi došlo do oštećenja. „Radili smo polako uz strogu kontrolu autora projekta miniranja prof.Trajkovića i srećan sam što je probijanje obavljeno bez oštećenja kula Golubačke tvrđave“, dodao je inž. Dragoljub Vojinović, upravnik gradilišta.

Radnoj pobedi obradovao se i prvi čovek podunavske opštine dr Nebojša Mijović, koji je rekao da će realizacijom projekta Revitalizacija stare Golubačke tvrđave i izgradnju potrebne infrastrukture doprineti da Golubac i ovaj kraj budu poznata turistička destinacija na Dunavu.

Veoma sam srećan što je konačno tunel probijen, to je dobro za Golubac i za dalju realizaciju projekta obnove Golubačke tvrđave. Urađen je deo jednog velikog posla koji su uradili radnici građevinskog preduzeća „Planum“ kao i drugi učesnici kao što su Austrijska „Ada“, preduzeće „Tvrđava Golubački grad“, mnogi projektanti i lokalna samouprava, što im se i puno zahvaljujem na angažovanju. Izgradnjom tunela otvoriće se mnogi drugi poslovi koji su zavisili od ovog projekta i nadam se će projekat obnove tvrđave biti završen u planiranom roku. Tako će Golubac u narednom periodu biti lepo mesto za odmor za naše i strane turiste, naglasio je dr Nebojša Mijović, predsednik opštine Golubac.

Iako je predviđeno da kompletna rekonstrukcija Golubačkog grada bude završena do juna 2016. godine, za restauraciju tvrđave rok je produžen još godinu dana. Radove trenutno usporava i to što Đerdapska magistrala još uvek prolazi kroz tvrđavu, pa je izgradnja tunela u narednom periodu prioritet.

Na ovom mestu, paralelno sa starim delom puta koji vodi kroz Golubačku tvrđavu, odvaja se put u izgradnji koji će voditi kroz novi tunel. Dok tunel ne bude završen, on će služiti kao bajpas put koji vodi oko iskopina turskog kupatila.

Golubačka tvrđava, srednjevekovni grad na ulazu u Đerdapsku klisuru već godinu dana je gradilište. Kopa se tunel, izmešta se put iz Golubačkog grada, završava se gradnja vizitorskog centra, rade se spoljno uređenje i obala utvrde. Za izvođenje radova, Evropska unija je preko IPA fondova dala 6,6 miliona evra, dok je Srbija kroz resorna ministarstva za izradu projekata izdvojila 25 miliona dinara.

Izvor: R. Požrevac

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close