Crea sito
POLITIKAPOŽAREVACVESTI

Sutra naučni skup o vodosnadbevanju grada Požarevca (VIDEO)

U skladu sa Gradskom odlukom i usvojnim planom Opštine Požarevac iz 2008. godine, sutra 6. aprila, biće održan naučni skup na temu „Konačno rešenje pitanja vodosnabdevanja grada Požarevca“.

Miomir Ilic

Gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić je rekao da će na skupu biti izneta konačna rešenja vodosnabdevanja Grada Požarevca, okolnih naselja i Kostolca. Ilić je pozvao zainteresovane građane, zatim eminentne stručnjake republičkih preduzeća i ustanova, predstavnike grada i narodne poslanike da prisustvuju ovom skupu.

Direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Saša Valjarević, je podsetio da je Požarevac nedavno, usled povećanja nitrata na vodizvorištu Ključ, imao problema sa vodosnabdevanjem , kao i 2003. godine na vodoizvorištu „Meminac“ koji je zato i napušten.

U našem gradu je i dalje na snazi vanredna situacija zbog aleternativnog snabdevanja sirovom vodom sa jezerske kasete 4.

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Požarevac, koncentracija nitrata u požarevačkoj vodi je 38 mg/l, što je ispod dozvoljene granice od 50 mg/l.

Stručnjaci iz Instituta „Jaroslav Černi“ i „Ehting“ iz Beograda, putem prezentacije predstaviće dosadašnje radove i studije iz prethodnih godina, kao i svoja rešenja u vezi vodosnabdevanja pijaćom vodom.

Na temu „Postrojenje za preradu vode na izvorištu „Ključ“ u Požarevcu, govoriće projektant Zoran Radenković iz Instituta „Jaroslav Černi“, dok će Marko Ljuboja govoriti na temu „Postrojenje za preradu vode na izvorištu „Lovac“ u Kostolcu.

Predstavnici  firme „Ehting“, Momčilo Bikicki, Borislav Pališaški i Boris Džodanović će takođe govoriti na dve teme, kao što su “Detekcija gubitka u sistemu vodosnabdevanja Požarevca” i “Postrojenje reverzne osmoze na izvorištu „Meminac“ u Požarevcu.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji, sa izvorišta “Meminac” se nekada punim kapacitetom vode snabdevao grad i Industrijska zona. Ovo vodoizvorište je takođe zbog povećanja nitrata napušteno.

Naučnom skupu će prisustvovati predstavnici Rudarsko – geološkog i Građevinskog fakulteta, JP „Srbijavode“, Republička direkcija za vode, Institut Batut i drugi.

Izvor: Hit / Duga

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close