Crea sito
VELIKO GRADIŠTEVESTIZANIMLJIVOSTI

Veliko Gradište je rodno mesto čorbastog pasulja „gradištanca“

Predstavljanjem opštine Veliko Gradište, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlja promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije, kroz projekat „Srpska slagalica“ (Serbian Puzzle).

Pasuljijada

Kroz taj projekat gradovi i opštine imaju priliku da se tokom jedne nedelje predstave na nedeljnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija…), navodi se u saopštenju Ministarstva.

Veliko Gradište, koje se predstavlja ove nedelje, prvi put u istoriji pominje se u Ravaničkoj povelji iz 1381. godine, kojom knez Lazar ostavlja 13 sela u Peku manastiru Ravanici, među kojima je i Gradište.

Ta varoš, koju okružuju dve reke i jezero, ima više sunčanih dana od, na primer, Splita. Veliko Gradište ima i bogatu turističku ponudu – od Alaskih večeri, takmičenja u kuvanju riblje čorbe, preko Silafesta, jedinog međunarodnog festivala koji je priznao međunarodni komitet turističkih filmova, do „Carevčevih dana“, praznika violine.

Prvi šef Narodnog orkestra Radio Beograda, čuveni Vlastimir Pavlović Carevac utkao je melos gradištanskog kraja u više od 8.000 zvučnih i notnih zapisa koji se danas čuvaju u arhivi Radio Beograda. Danas u Srbiji skoro da ne postoji niko ko ne zna za „Svilen konac“ i „Cicvarića kokonješte“, „Nizamski rastanak“, „Tobdžijsko kolo“ ili pesme „Duni malo vetre sa Karpata“, „Rado, kćeri Rado“…

Osim turističkog, u Velikom Gradištu leže i veliki potencijali za investiranje u prerađivačku industriju, obnovljive izvore energije, poljoprivredu ili razvoj banjskog turizma, za šta najznačajniji investicioni potencijal leži u 200 hektara zemlje u rasponu od samo četiri kilometra uz obale Srebrnog jezera.

A na kraju, ili na početku posete Gradištu, na tek nešto više od 100 kilometara od Beograda, u blizini Koridora 10 i nedaleko od Rumunije, jeste dobar ručak i čorbast pasulj – „gradištanac“, čiji se recept moze naći na sajtu www.serbianpuzzle.rs.

Izvor: Tanjug

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close