Crea sito
DOGAĐAJIVELIKO GRADIŠTEVESTI

VELIKO GRADIŠTE: Obeležen Svetski dan Roma (FOTO/VIDEO)

Svetski dan Roma, 8. april, obeležen je svečano i u Velikom Gradištu. Iako se na poboljšanju položaja romske populacije i njihovom integrisanju u zajednicu radi tokom čitave godine ovaj dan bila je prilika da se posebno osvrne na trenutno stanje.

M03_2555

Poželevši srećan dan Roma okupljenima, zamenik predsednika opštine, Slađan Marković, istakao je ulogu opštine u Dekadi Roma te naglasio da će se i dalje raditi na poboljšanju uslova života Roma i ostalih socijano osetljivih kategorija. “Izuzetnim socijalnim programom, opština je obezbedila roditeljima bolje uslove za podizanje dece i lakše školovanje. Kroz projekat Ministarstva prosvete “Druga šansa“ za obrazovanja odraslih, za koje je vladalo neočekivano interesovanje, diplome osnovne škole i zanata dobio je veliki broj Roma ove opštine. Pored toga, opština je, sa međunarodnim organizacijama učestvovala u donacijama školskog pribora osnovcima te zimskih jakni i cipela. Za sredstva je posebno aplicirano i preko konkursa Evropske unije što će i u narednom periodu biti nastavljeno. Infrastrukturno je opremljen teren za dečje igralište u romskom naselju, a trenutno se, sa koordinatorom za romska pitanja, radi i na opremanju zemljišta za stanovanje, površine 70 ari, kako bi se pripadnicima romske nacionalne manjine obezbedili uslovi za ravnopravan život u zajednici.“, rekao je Marković.

Aktivista Društva “Rom“ iz Velikog Gradišta, Dušan Stojković, koji je na čelu ovog udruženja 18 godina, naglasio je da se bez razlike i prema svojim mogućnostima trudi da pomogne svima te da u tome ima veliku pomoć i podršku opštine, naročito predsednika, Dragana Milića. “U našoj opšptini nema diskriminacije, svi su jednaki.“, dodao je Stojković.

Nakon polaganja venaca na spomenike borcima oslobodilačkih ratova i izvođenja Romske himne, prisutnima su se obratili Ljubimka Blažević i Dušan Antić, predsednik Udruženja “Rom“ Srebrno jezero. Čestitajući praznik prisutnima, on je, uz osvrt na stradanje Roma u 2. Svetskom ratu, podsetio i na njihovu miroljubivu prirodu te poreklo Roma, istoriju i 1. Svetski kongres iz 1971. godine kao i na istaknute ličnosti romskog porekla.

“Cilj Udruženja “Rom“ SJ koje broji preko 200 članova je uključenje u Dekadu Roma i realizacija programa zapošljavanja, stanovanja, zdravstvene zaštite i obrazovanja. Sva deca članova ovog udruženja pohađaju obavezan predškolski i školski program, ali i nastavljaju školovanje u srednjim i visokim školama u čemu najboljim učenicima pomaže i Romski nacionalni savet. Po broju školovanih Roma, prema oceni Nacionalnog saveta, opština Veliko Graditše nosi epitet jedne od najobrazovanijih u Srbiji.“, rekao je Antić.

Izvor: SOVG

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close