Crea sito
DOGAĐAJIVELIKO GRADIŠTEVESTI

VELIKO GRADIŠTE: Savetovanje za poljoprivredne proizvođače (FOTO/VIDEO)

U svečanoj sali Skupštine opštine, u četvrtak 07. aprila, održano je savetovanje za poljoprivredne proizvođače u Velikom Gradištu. Veliki odaziv poljoprivrednika potvrdio je izuzetno interesovanje za ulaganje u ovu granu privrede.

M03_2495

U okviru savetovanja predstavnici Poljoprivredne stručne službe iz Požarevca govorili su o zaštiti špenice i štetnih organizama i kontroli plodnosti zemljišta, dok su se Oportuniti banka i Dunav osiguranje osvrnuli na uslove za dobijanje kredita i osiguranja poljoprivrednih dobara. Načelnica Odeljenja za privredni i ekonomski razvoj i dijasporu, Jasmina Petrović, i pomoćnica predsednika za poljoprivredu i mesne zajednice, Gordana Jecić, izložile su mere podrške poljoprivredi koje preduzima opština kroz Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Veliko Gradište za 2016. godinu.

Prisutnima se obratio predsednik opštine, Dragan Milić, rekavši da do marta naredne godine očekuje rešavanje, odnosno prodaju nekoliko objekata, među kojima su Fabrika ulja “Dunavka“ i Mlin, gde bi se zaposlilo oko 120 radnika, a poljoprivrednici dobili mesto za plasman svojih proizvoda. Takođe, u Požeženu predstoji licitacija za 200 ha peskovitog zemljišta na kojem će biti izgrađena elektrana na biogas ili podinut voćnjak, kao i u Ostrovu na 100 ha, što će omogućiti zapošljavanje još četrdesetak ljudi. Programom koji je opština sačinila, između ostalog, planira se edukacija poljoprivrednika, besplatno osemenjivanje stoke, uređenje seoskih puteva, plaćanje dela osiguranja te organizovanje sajmova za poljoprivredne proizvođače u zemlji i inostranstvu, dodao je Milić.

Načelnica Odeljenja za privredni i ekonomski razvoj i dijasporu istakla je da uokviru Odeljenja rade i dva asistenta za potrebe registracije poljoprivrednih domaćinstava i propreme zahteva za refundaciju troškova te radnik koji je direktno zadužen za program ruralnog razvoja i sprovođenje mera aktivne politike Programa. Ona je dodala i da je budžet za Program podrške ove godine sa dva uvećan na pet miliona dinara.

Direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe, Aleksandar Stojanović, najavio je smanjivanje subvencija iz države na jesen da bi se prešlo na sufinansiranje iz projekata Evropske unije. Realizacija ovih programa i provera projekata pre konkurisanja odvijaće se preko Stručne službe kako bi se izbegle zloupotrebe od raznih nestručnih agencija.

Predstavnici Oportuniti banke istakli su pogodnosti i uslove za davanje kratkoročnih kredita u poljoprivredi koje nude dok je Dunav osiguranje predstavilo uslove, vrste i visinu osiguranja u ovoj grani privrede.

Program podrške opštine Veliko Gradište za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za 2016. godinu obuhvata niz planiranih mera kao što su regres za reproduktivni materijal (veštačko osemenjivanje), unapređenje rada postojećih i uspostavljanje nvoih organizacija proizvođača i prerađivača, obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima i uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti, održivo korišćenje poljoprivrednog zemljišta, investicije z aunapređenje i razvoj ruralne infrastrukture i usluga, transfer znanja i razvoj savetodavstva – unapre đenje obuka u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Pored korisnih saveta, na ovom sastanku, poljoprivredni proizvođači su imali priliku da besplatno urade fizičko-hemijsku alanalizu koje je vršila Poljoprivredna stručna služba.

Izvor: SOVG

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close