Crea sito
DOGAĐAJIVESTIŽABARI

ŽABARI: Seoske kuće za sve izbeglice

Uspešna strategija malene lokalne samouprave u Braničevskom okrugu. Regionalni projekat finansira Svetska banka za obnovu i razvoj.

srb-seoske-kuce_620x0
Gledići – Deo porodice sa Nebojšom Markovićem (drugi zdesna), koordinatorom za izbeglice

Zahvaljujući regionalnom projektu kojim su konkurisali kod Svetske banke za obnovu i razvoj, u junu će početi izgradnja dveju montažnih kuća na teritoriji sela Četereže i Simićevo, a ovdašnja lokalna samouprava je dobila i 45.000 evra namenjenih kupovini građevinskog materijala za pet izbegličkih porodica čiji započeti objekat još nije zadovoljavajući za stanovanje. U međuvremenu, na konkurs za otkup seoskih domaćinstava – po osnovu kojeg je dobijeno 13,2 miliona dinara, za stambeno zbrinjavanje deset porodica izbeglih u ovaj deo Srbije – opštini Žabari se prijavilo njih 13, prenose Novosti.

Sa 16 seoskih domaćinstava koje smo otkupili u periodu od 2009. do 2012, zahvaljujući UNHCR, te po završetku ovih projekata, sve izbeglice na teritoriji naše opštine biće stambeno zbrinute. Uspeli smo da dobijemo i projekat za stambenu zgradu u zaštićenim uslovima, pa ćemo rešiti i stambeni problem socijalno ugroženih. Taj objekat se gradi po sistemu “ključ u ruke”, opština je dala plac i obezbediće infrastrukturu, a rok za useljenje je 1. novembar 2017. – precizira Nebojša Marković, koordinator za izbeglice u opštini Žabari.

Porodica Rade i Stevana Gledića iz Gline pre sedam leta je dobila seosko domaćinstvo, a sada je njihov sin Dejan – koji je u međuvremenu zasnovao sopstvenu porodicu – takođe konkurisao za kuću na selu…

– Živeli smo u iznajmljenoj kućici i svakog dana čekali kada će gazda da nas izjuri, pa smo presrećni zbog toga što nam je opština obezbedila krov nad glavom – kaže Stevan, navodeći da će drugi naslednik, Saša, ipak ostati sa roditeljima.

Jovan i Ljiljana Vojinović iz Pakraca su kupili kuću u Četerežu, a opština im je dala 200.000 dinara na ime građevinskog materijala za obnovu i privođenje nameni. Njihova ćerka Nikolina je sada konkurisala za seosko domaćinstvo i zahvaljuje lokalnoj samoupravi na tome što će joj, kao samohranoj majci male Jovane, pomoći da dobije vlastiti krov nad glavom.

U toku je je i procedura raspisivanja javnog poziva za takozvane dohodovne aktivnosti, a cilj je da 15 porodica dobije po 200.000 dinara za kupovinu mašina, zemlje ili stoke. Od ukupne vrednosti projekta opština će obezbediti pet odsto, a ostatak Komesarijat za izbeglice. Tokom poslednje tri godine, inače, ovu vrstu pomoći je dobilo 26 porodica.

Izvor: Novosti

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close