Crea sito
PRIVREDAVESTIŽABARI

ŽABARI: Slatka zarada od mladog krompira

Vlastimir Đorđević iz Porodina prvi u proizvodnji povrća iz plastenika. Posla nema mnogo, a organski proizvod stiže kada mu je cena najviša.

srb-zabari_620x0

Poljoprivrednik Vlastimir Đorđević iz Porodina, u opštini Žabari, najveći je proizvođač mladog krompira pod plastenicima, pod kojima ima 15 ari. Među prvima u Srbiji je počeo da proizvodi krompir na ovaj način. Prednost ovakve proizvodnje nije samo u tome što krompir stiže veoma rano, kada mu je cena i najviša, već i zbog toga što je to organski proizvod, pošto se ne prska nikakvim preparatima, za razliku od krompira koji se proizvodi na otvorenom.

Nema ni puno posla oko njega. Jednom se samo nađubri i pređe frezom, a posle se samo zaliva. Klijanje počinje 25. decembra, sadi se krajem januara, ili početkom februara, zavisno od temperature zemljišta koja u plasteniku mora da bude od osam do 10 stepeni Celzijusa, a stiže u aprilu – kaže Đorđević.

Nekada je, dodaje on, zarada bila mnogo veća, ali cena od 200 dinara po kilogramu nije menjana tri godine, repromaterijal je poskupeo, a evro skočio. U svakom slučaju, on svu količinu proda kod kuće, jer kupci dolaze po robu. Velika ulaganja u startu Đorđević je smanjio jer je sam napravio plastenike, pošto je po struci metalac i ima mašinu za savijanje cevi. Najskuplja je folija, jer se uvozi. Da bi se danas napravio najmanji plastenik, treba oko 800 evra, ne računajući pumpe za zalivanje, pa sistem „kap po kap“.

Naš vredan sagovornik zato iste plastenike koristi i za proizvodnju paprike, paradajza, krastavaca, a na jesen i zelene salate, tako da ostvari tri roda godišnje. Prodaje ih u marketima, sa kojima sarađuje već 15 godina. Ima i plastenik za rasad, koji takođe donosi dobru zaradu.

Ranije sam na otvorenom proizvodio kornišone, karfiol, kupus i drugo povrće. Angažovao sam tri bračna para iz Rumunije, kojima sam obezbeđivao i smeštaj. Kada je postalo teško naći radnu snagu, preorijentisao sam se na plastenike – zaključuje Đorđević.

On dodaje da ima i 30 košnica, a planira da dostigne 150, ali mu je potrebno vreme, jer pčelarstvo traži velika ulaganja.

Za ostvarene rezultate u poljoprivredi Đorđeviću je opština pre dve godine uručila Oktobarsku nagradu, a niko ga iz Mesne zajednice nije predložio iako je bio njen potpredsednik.

To znači da neko ipak prati moj rad. Opština nam za prelo u Četerežu obezbedi besplatne tezge za naše proizvode, omogući da gledamo program i dobijemo besplatan ručak. Ta pažnja poljoprivrednicima mnogo znači – veli Đorđević.

Izvor: Novosti

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close