Crea sito
INFOVELIKO GRADIŠTEVESTI

Zašto investirati u opštinu Veliko Gradište (VIDEO)

Opština Veliko Gradište nalazi se u severoistočnom delu Srbije, na površini od 344 km2. Od Beograda je udaljena 114 km, a od koridora 10-50 km. Na severu je Dunav – koridor 7 u dužini od 20 km razdvaja od susedne Rumunije.

Mapa-V.Gradište
Prvi i najvažniji razlog zašto investirati u opštini Veliko Gradište jeste povoljan geografski položaj.

Dobar položaj, povoljna klima i drugi prirodni potencijali omogućili su opštini Veliko Gradište da definiše više pravca razvoja u okviru svojih strateških dokumenata.

Pravci razvoja opštine Veliko Gradište su :

1. Unapredjenje i proširenje turističke ponude i turističkog proizvoda

2. Povećanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje

3. Razvoj preradjivačke industrije

4. Potencijali u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE)

Opština Veliko Gradište pored već razvijenog turizma ima potencijala za dodatno razvijanje na ovom polju. Činjenica da je Veliko Gradište okuženo Dunavom, Pekom i Srebrnim jezerom otvara mogućnosti za razvoj turizma, izgradnju smeštajnih i drugih turističkih objekata. Takođe postoji mogućnost uspostavljanja saradnje sa, kao i razvijanje turizma na drugim lokalcijama posebno kulturno-istorijskim lokalitetima, poput Ramske tvrđave, koji nisu još opremljeni turističkom infrastrukturom. Posebno je značajna činjenica da postoji mogućnost razvoja banjskog turizma.

I najznačajniji investicioni potencijal za razvoj turizma jeste 200h zemlje u rasponu od 4 km pored obale Srebrnog jezera koji nastojimo da infrastruktuno opremimo kako bi smo stavili u funkciju i ponudili potencijalnim investitorima.

Razvoj poljoprivrede je strateški pravac razvoja za koje se opredelila opština, imajući u vidu sledeće parametre: ukupna površina poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Veliko Gradište iznosi 26.640 ha, ili 79%. Veliki deo poljoprivrednog zemljišta još uvek je nezagadjen i pogodan za proizvodnju organske hrane. Pored navedenog opština poseduje ipoljoprivredno zemljište u javnoj svojini u iznosu od 200h u neposrednoj blizini Dunava koje je pogodno za poljoprivrednu delatnost. Veliko Gradište je poznato do zavidnoj poljoprivrednoj, posebno stočarskog proizvodnji nekada i zahvaljući iskustvu, spremnosti da ga prenese na druge ali i da primeni inovativnosti, ovo je prava opština za poljoprivredna ulaganja.

Treći investicioni potencijal jesu brownfield investicije usled postojanje neiskorišćenih kapaciteta nekadašnjih velikih preduzaća koja su bila nosioci privrednog razvoja opštine. Osim infrastruktuno opremljenih obejkata nekadašnjih preduzeća, spremnost lokalne samouprave da uvaži interese investitora i pruži pomoć investitoru u realizaciji investicije jeste jedan od razloga zašto treba investirati kod nas.

Četvrti investicioni potencijal su obnovljivi izvori energije. Prosečna godišnja insolacija u Opštini Veliko Gradište iznosi preko 2150 h, maksimalnog intenziteta. Površine pod poljoprivrednim kulturama oko 12.000 ha (značajna količina poljoprivrednog otpada). Postojanje trafostanica visokog napona (dve TS 35/10kV i jedne 110/35kV).

Pogodna ruža retrova i činjenica da Veliko Gradište ima više sunčanih dana od Splita, kao i velika količina biomase, govore o potencijalima razvoja u okviru OIE.

Opština Veliko Gradište je evropska, efikasna lokalna zajednica, otvorena za saradnju, etnički raznovrsna sa jednakim mogućnostima za sve i sa stručnim službama koje su naraspolaganju svakom potencijalnom investitoru.

Vizija opštine Veliko Gradište je da bude stabilna i prosperitetna sredina, ekonomski razvijena sa uređenom infrastrukturom i visokom ekološkom svešću u kojoj su zdravstvene, obrazovne, kulturne i sportske institucije prilagođene potrebama građana.

Vrata naše opštine su Vam otvorena, očekujemo Vas da se u to uverite.

Izvor: serbianpuzzle

TPKNEWS

Najnovine vesti, informacije, najave događaja iz Braničevskog okruga, Srbije, Regiona i Sveta.

E-mail [email protected]

Related Articles

Close